Çok şükür(!) paramız olmasa bile kredi kartlarımız var. İstediğimiz her şeyi ( satın alma gücümüze göre değişse de ) alabiliriz.
Çok parası olan bir milyonluk ayakkabı alır, az olan on liralık terlik… İhtiyacı olmasa da alır. Tüketmek için aldığımız her parça ile doğada var olan bir formu yok ederiz. Tüketmek için yaratılan sahte üretim zinciri içinde yer alan, modern köleler tüketim için üretilen ürünlerden satın alabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalırlar.
Makineleri çalıştırmak için var olan tüm kaynaklar; Akarsular, ormanlar acımasızca yok edilirken, mağazalar aslında hiç de ihtiyacımız olmayan tüketim malzemeleriyle dolar, taşar. AVM’lere çılgın gibi dalıp, beynimizi boşaltırcasına satın aldığımız her bir parçanın oksijen kaynağımızı; gezegenimizin yaşam formunu tükettiğini fark etmeyelim diye, gözleri kardan başka bir şey görmeyen kişiler, reklamlarla, algı çalışmaları ile bizi sürekli tüketime davet ederler.
21. Yüzyılın sonlarına yaklaşırken, İnsanın, evrendeki tüm formların / bütünün bir parçası olduğuna ikna etmeye çalışan düşünceler yaygınlaşmaya başladı. Kötünün, sevgi ve kabul ile iyiye doğru değişebileceği tartışılıyor.
Hiç olmak ve her şey olmak felsefi boyutta aynı değeri ifade ediyor. Felsefenin bu boyutunu bir tarafa bırakıp, bana umut veren yeni ÜTOPYA’dan bahsetmek istiyorum: Adı üstünde ÜTOPYA. ( Tasarlanmış ama olmayan yer/ülke) Thomas More’un ideal bir toplumu anlattığı romanının, günümüz versiyonunu Azra Kohen’in Aeden kitabında buldum.
Özellikle gençlerin mutlaka okumasını tavsiye edeceğim kitapta anlatılan AEDEN Ütopik bir yer olsa da, insanın gelişmesi ve insan olması için bu Ütopyanın gerçekleşmesi şart.
Çünkü kitapta da yer yer anlatıldığı gibi; İnsan, tüketmek değil, üretmek ve yaşatmak için Dünya’da bulunmaktadır. İnsan doğduktan sonra gelişip insan olmak için üretmeye ihtiyacımız var. Dünya’nın taşını toprağını, ağacını, kuşunu, tırtılını, kaplanını….. yok etmeden, toprağı işleyerek, rüzgarını, suyunu kaybetmeyerek, güneş enerjisinden yararlanarak, yaşama saygı gösterebilirsek, Dünya kaynaklarını tüketmeden insanlığın var olmasını sağlayabiliriz.
Önümüzde iki seçenek var; Ya İnsanlığımızı geliştirerek, Ütopyayı gerçekleştireceğiz ya da insan olamadan gezegenimizle birlikte yok olacağız .
Gezegenimizi korumaya Karbon ayak izlerimizi küçülterek başlamaya ne dersiniz?