Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Yıldırım, geçen yıl Düzce’de görülen külleme salgınının bu yıl bazı bahçeler dışında yoğun olarak görülmediğini ifade ederek, külleme başta olmak üzere hastalıklarla mücadele edilmesi halinde üreticinin yüzünün güleceğini söyledi. Yıldırım fındık rekoltesinin yüksek olacağına ilişkin beklentisini de dile getirdi.
Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Yıldırım, fındık üreticilerini yakından ilgilendiren külleme hastalığıyla ilgili yaptığı gözlem ve araştırmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Külleme hastalığının, mantari bir hastalık olduğunu belirten Yıldırım, havadaki yüksek nemin ve uygun sıcaklıkların hastalığın gelişimi ve yayılmasında önemli rol oynadığını ifade etti. Geçen yıla göre yoğun olarak görülmedi Düzce yöresinde geçen yıl fındıkta külleme salgını yaşandığını ve durumun fındık rekoltesini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Yıldırım, önceki yıl fındık yapraklarının normal büyüklüğe ulaştığı Mayıs ayı başlarında görülmeye başlayan külleme hastalığının, bu yıl Mayıs sonuna kadar bazı bahçeler dışında yoğun olarak görülmediğini belirtti.
22 Nisan gecesi yağan kar etkili oldu
Bir yıl önceden toprakta hastalıkla bulaşık yaprakların olmasına rağmen salgın olmadığını belirten Yıldırım, 22 Nisan gecesi yağan karın bu durum için etkili bir faktör olduğunu dile getirdi. Karadeniz Bölgesinde külleme hastalığı yoğun olarak seyrediyor Külleme hastalığının, Düzce’de olduğu gibi diğer fındık üretimi yapılan Sakarya yöresinde de gecikmeyle kendisini göstermeye başladığına işaret eden Yıldırım, kendisine gelen bilgilere göre başta Giresun olmak üzere, Karadeniz Bölgesinde külleme hastalığının Mayıs ayının ortasından itibaren yoğun olarak seyrettiğinin altını çizdi.
Fındık rekoltesinin yüksek olacağını bekliyorum
Bu yıl Düzce yöresinde ocaklardaki dallarda çotanak sayısının geçen yıla göre gözle görülebilir oranda fazla olduğunu ve fındık rekoltesinin yüksek olacağının beklendiğini dile getiren Yıldırım, fındık üreticilerinin bahçeleriyle ilgilenmelerinin önemi üzerinde durarak, gerekli bakım işlemleri ile birlikte, külleme başta olmak üzere hastalıklarla mücadele etmenin üreticilerin yüzünü güldüreceğini ifade etti. Yıldırım, üreticinin fındık bahçesiyle ne kadar iyi ilgilenir, fındığa üvey evlat muamelesi yapmaktan vazgeçerse, fındığın da üreticiye o derecede iyi bakacağını aktardı.