15 – 21 Mayıs Gençlik Haftası münasebetiyle Akçakoca’nın iki çarşısı arasında yapılan yürüyüşte göze çarpan 9 kusurlu hareket vardı.
1-Protokolün katılımı yetersiz…
Bu yürüyüşün diğerlerinden bariz olarak ayrılan bir yanı, diğer etkinliklerde, özellikle de karşılama törenlerinde İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanının yanı başında görmeye alışkın olduğumuz kamu kurum idarecilerinin eksikliğiydi.
2-İGM Başkanı ve üyeleri buharlaştı mı ?
Akçakoca’da önemli kutlama ve resmî etkinliklerde İl Genel Meclisi adına genellikle Ayfer Yılmaz’ı görürdük. İGM Başkanı Dursun Çakır’ı fazlaca bulamazdık. İGM’yi tek başına Akçakoca’da temsil eden Ayfer abla dahi nasıl olmuşsa bu etkinliğe katılmamıştı.
3-Vatandaş giderek bu tür temsillerden uzaklaşıyor…
Bu tür tarihimize saygı gerektiren etkinliklere vatandaşlar geçmiş yıllarda daha fazla rağbet gösterirdi. Fakat bu son olayda da gördük ki, vatandaşlar resmî tören ve merasimlere eskisi gibi ilgi göstermiyor.
4-Akçakoca’nın duyarlı gençleri sadece 50 kişi mi?
19 Mayıs haftasının en önemli etkinliklerinden olan gençlik yürüyüşünden beklenen, Cumhuriyet’in kendilerine emanet edildiği gençlerin binler halinde bu tür etkinliklerde yer almasıdır.
Son yürüyüşe 50 civarında gencin katılıyor olması, bu tür organizasyonların gençlere özellikle anlatılması ve onların katılımlarının sağlanmasının önemini bir kez daha ortaya çıkardı.
5-Cumhuriyetin yaşıtı CHP nerede?
Gençlik yürüyüşünün en önemli eksikliklerinden biri de CHP adına ilçe yönetimi, kadın ve gençlik kollarının yürüyüşe ilgi göstermemesi oldu.
Cumhuriyetin temel değerlerine bağlılıklarını sürekli deklare eden CHP İlçe başkanının gençlik kolları yönetimini haberdar etmemiş olması bir yana, CHP gençlerinin 19 Mayıs’la ilintili bir etkinliğe davetiye beklemek yerine, bizzat o etkinliğin hazırlayıcılarından olmaması da başka bir kusur olarak öne çıktı.
6-MHP’nin yeni yönetimine neden haber verilmedi?
Gençlik yürüyüşüne katılmayan MHP ana kademe, kadın kolları ve gençlik teşkilatının kendilerine bilgi ve haber verilmemesi nedeniyle sitem etmeleri, yürüyüşü organize edenlerin en önemli eksiği olarak tarihe kaydedildi.
Diğer yandan MHP’nin de artık davet bekleyen bir siyasi parti olmak yerine, organizasyonların bir parçası ve yürütücüsü olmak için cemiyet hayatında daha fazla sorumluluk alma ve gerektiğinde hesap sormasının vakti geldi.
7-Resmi programlarda seçim müziklerini kullanmak önemli bir kusur.
Gençlik yürüyüşü ve devamında gerçekleşen etkinliklerde, arka fon müziği olarak Ak partinin seçim dönemlerinde kullandığı propaganda müziklerinin kullanılması kusurlu bir uygulama.
Siyasi partilerin seçim müzikleri yerine cumhuriyet değerlerini öne çıkartan müziklerin tercih edilmesi gerekli.
8-Mehter marşını sevenler kadar 10. Yıl marşını da sevenlerin olduğu unutulmamalı
Spor gösterilerinin yapıldığı esnada arka fon müziğinin mehter marşı olarak çalınması, mehter sevenleri mutlu edebilir.
Fakat, Cumhuriyet ile özdeşleşen bir etkinlikte, mehterin yanı sıra, modern müzik ve enstrümantel örneklerine yer vermemek de önemli bir kusurdur.
9-Organizasyon hatası diğer hataların üzerinde bir kusur olmuş.
Gençlik yürüyüşünde ortaya çıkan 9 kusurun asıl nedeni yeterince iyi bir hazırlık ve tanıtımın yapılamamış olması.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü’nün vekaleten başka bir kamu yöneticisi tarafından idare edilmesi kadar, Gençlik merkezi çalışanlarının tanıtım ve medya unsurunu yeterince değerlendirememiş olmasının da bu eksiklikte payı olabilir.
Fakat, mazeret ne olursa olsun, bu kadar kusuru olan bir resmî organizasyonun, üzerinde yeterince kafa yorularak derhal daha mükemmel bir etkinlikle telafi edilmesi vazgeçilmez.
Aksi taktirde 2017 Gençlik Yürüyüşü, tüm yönetici kadrolarıyla yürüyüşte yer alan Ak partinin duyarlılığının konuşulduğu, diğer tüm siyasi parti ve STK temsilciliklerinin ise sınıfta kaldığı bir organizasyon olarak hatırlanacak.