DOLAR 32,3792 0.17%
EURO 35,0232 -0.23%
ALTIN 2.324,470,23
BIST 9.089,080,10%
BITCOIN 2263139-0,59%
Düzce
24°

PARÇALI BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

348 okunma

Yeni Çağın Vazgeçilmez Unsuru SOSYAL MEDYA

ABONE OL
09/09/2017 11:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İçinde bulunduğumuz çağ artık bilişim çağıdır. Sokak kültürünün ölümüne şahit olmaktayız. Kuşağımız parklar yerine oyun ve sosyal mecralarda kültürlerini kaybederek bedel ödemekteler.

Yeni gelişen medya türevleri bilginin yayılmasında, paylaşılmasında önemli bir yer sahibi olmuştur. Gerek ülkemizde gerekse dünyada görülen toplumsal hareketlerin eylem ve iletişim ortamı olması açısından önemini ve etkisini anlamamızı önemli kılmaktadır.

Medya unsurları bir çok gediği kapatırken bir yandan da yeni gedikler açmaktadır. Bunun en tipik örneği geçenlerde instagramın yarım saat kapatılmasının neredeyse sosyal bir yıkım gibi algılanmasıydı.

Bireyler sosyal hayattan koparak sanal dünyada kendilerine göre sosyalleşmeden uzaklaşarak kin, nefret, öfke gibi duygularla kullanım pratiklerini geliştirirken tüketim döngüsünün içine düşmüş oluyoruz.

Küreselleşme sürecinin sınırları kaldırarak, ortak ve homojen bir dil, kültür ve toplum yaratma fikri, bireysel ve toplumsal dönüşümün itici gücü olmuş, böylece iletişim araçları yoluyla yeni bir toplum biçimine doğru yol alınmıştır.

Sosyal ağların en büyük dinamiği ise duyurulardır. Medya çok büyük bir toplumsal hareket yaratmasa da var olan olayları en uzak noktaya ve kitlere benimsenmesini sağlamıştır.

Geçenlerde bir soyal mecrada yakın bölgemizden bir üniversite eğitimcinin bulunduğu oda ya da birim yer değiştirme olayını farklı bir biçimde fotoğraflarla anlattı.

Raflarını aşağıya indirip kitaplarını karıştırdıkça geçmişin tüm anılarını gördük. Ortada bir yer değişikliği travması yaşanıyor ama biz bunu anıların ortaya dökülmesiyle anlıyoruz. Onun dışında hiçbir bilgi yok ama her şeyi çözebiliyorsunuz.

Toplumsal olaylarda ise sosyal medya belirli bir kısımda etkili olmaktadır. Arap baharı buna örnek gösterilebilir. Yani tek başına bir toplumsal döngü başlatacak kadar aktif olamaz.

Teknolojik gelişimin kabulü, beraberinde getirdiği kabulleniş, teknolojiyi anlayamayan ebeveylerin kontrolü de ayrıca üzerinde durulması gereken bir konudur.

Sosyal medyanın toplumlar arasında itici, ateşleyici bir gücü olduğu gerçektir. Bilgi düzeyi, fikirler, karakterler sosyal medyanın tartışma boyutunu belirleyen unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

Sevinçlerimiz, öfkelerimiz, düşüncelerimiz klavyeler üzerinden tepemizde dolaşmaktadır


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.