DOLAR 32,5842 0.03%
EURO 34,9342 0.09%
ALTIN 2.437,660,33
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2169646-0,07%
Düzce
28°

KAPALI

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

481 okunma

Müzeler Genel Müdürü: ”Orhangazi Ortaokulu Kent Müzesi Olacak”

ABONE OL
30/07/2017 16:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca’nın en eski eğitim kurumu olan tarihi Orhangazi Ortaokulunun akıbetiyle ilgili belirsizlik son buluyor. Akçakoca’daki çalışmaları yerinde inceleyen Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Orhangazi binasının Kent Müzesine dönüştürülmesi için çalışmalar başlatacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici’nin kendisine bir ziyaret gerçekleştirdiği Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, makamında söz verdiği gibi, Pazar günü tatilini hiçe sayarak Akçakoca’ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Başkan Yemenici ile birlikte ilçe genelindeki tarihi yerler ve kentsel dönüşüm alanlarında yürütülen çalışmaları inceleyen Kurt, Orhangazi Ortaokulunun ise bir kent müzesine dönüştürüleceğini belirtti.

İlk olarak Ceneviz kalesindeki çalışmaları inceleyen Genel Müdür Kurt ve beraberindekiler, burada çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.

Kurt, Yemenici ve teknik heyet daha sonra Yukarı mahalledeki tarihi binalarla ilgili çalışmaları inceledi.

Heyet Yukarı mahalle çalışmalarının ardından tarihi Orhangazi Ortaokulunu ziyaret etti. Orhangazi binasını etraflıca inceleyen Kurt, bu binanın Kent müzesine dönüşmesi için gerekli tüm destekleri vereceğini söyledi.

Mahalle incelemelerini tamamlayan heyet, daha sonra Akçakoca şehir merkezindeki kentsel dönüşüm alanında yürüyen çalışmaları inceledi. Bu incelemeler esnasında gazetemize bir açıklama yapan Müzeler Genel Müdürü yalçın Kurt şunları söyledi:

” Ceneviz Kalesi çalışmaları programa uygun olarak devam edecek ”

İlk incelediğimiz proje Ceneviz kalesi. Bildiğiniz gibi restorasyonu başladı. Çalışmaları yerinde görmeye, incelemeye geldim.

” Yukarı Mahalleyi ayağa kaldıracağız”

İkincisi, Yukarı mahallede sokak sağlıklaştırması projesi kapsamındaki sivil mimarlık örneği yapıların restorasyon ve iyileştirme çalışmalarını inceledik. Bu alanla ilgili olarak da Belediye ile ortak çalışma yapacağız. Muhtemelen haftaya buraya proje grubumuz gelecek. Bu sene için ortak proje çalışmasını, seneye de restorasyon çalışmasını yapıp 2018 sonuna kadar Yukarı mahallenin tamamını restore edip mahalleyi ayağa kaldırmış olacağız.

” Orhangazi okulunun Kent Müzesine dönüşümü için gerekli destek verilecek”

Üçüncüsü, Orhangazi okuluna baktık. Eğer sayın başkanım mülkiyet konusunu hallederse biz burayı bir müze yapmak istiyoruz; Akçakoca’nın tarihine yakışır bir Kent Müzesi… Bu konularda biz hem proje desteği anlamında hem de restorasyonda her türlü desteği sağlayacağız.

‘ Kentsel SİT alanı 2018’de bitecek”

Dördüncüsü, kentsel SİT alanı denen bu çarşı merkezinde incelemelerde bulunduk. Bizim proje grubumuz gelecek. Bazı projeler yürürlükte, bir kısmına da biz yardımcı olacağız.

Bu nedenlerle ben Pazar günü buraya geldim, yerinde incelemeler yaptım. İlgili teknik birimlerimiz de bir hafta içinde buraya gelerek gerekli teknik çalışmaları yapacaklar. 2018 yılı içinde de tamamı restorasyon ve uygulama çalışmalarıyla geçecektir.

Bir elimiz Akçakoca üzerinde olacak. Sürekli takibimizde olacak. Çalışmaları yürüten firmaları da sürekli denetleyeceğiz.

Yemenici teşekkür etti 

Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici de yaptığı açıklamada, Genel Müdürün yaptığı açıklamaları çok değerli bulduğunu belirterek, bazı projelerde çalışmaların başladığını, bazı projelerin de ödenek konusunda ciddi desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Bu noktalarda verilen desteklerden ötürü Kültür Bakanlığına ve Müzeler Genel Müdürüne çok teşekkür ettiğini ifade eden Yemenici, ”Bu projeler uzun süreçli çalışmalar olabiliyor ama alacağımız desteklerle İnşallah bu hedeflerimizi en kısa sürede yakalayacağız” dedi.

 

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.