DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20845590,63%
Düzce
24°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

391 okunma

FINDIK ARTIKLARINDAN GÜBRE ÜRETECEĞİZ

ABONE OL
16/10/2018 10:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca’nın iki eski Tarım İlçe Müdürü, Eylül ayı ortalarında Türkiye’de fındık ve türevlerinden elde edilecek gübre üretimi için bir çalışma başlatmıştı. 

Halihazırda kurumda memurluk yapan iki eski müdür Kenan Ünsal ve Cenk Doğan fındık zurufu, fındık dalı, büyük baş hayvan gübresi, saman ve kireç karışımlarından orgamineral gübre elde etmek için karışım yapmışlardı. 

Yapılan çalışmaların ne ölçüde netice vereceği, ortaya çıkan gübrenin fındık bahçelerinde ne ölçüde kullanılacağı ve gübrenin kalitesine yönelik verilerin ancak bir ay sonra yapılacak olan analizlerde ortaya çıkacağı ifade edilmişti.

Dün itibariyle müjdeli haber geldi… Kompost deneme çalışmasını yürüten iki kişilik ekipten Cenk Doğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla organomineral gübre yapmak konusunda umut verici gözlemle yaptıklarını belirtti. 

Cenk Doğan’ın yaptığı paylaşımın tamamı ise şu şekilde:

”15 Eylül de karışımlarını hazırlayıp deneme üretimlerine başladığımız ve iki günde bir nemlendirerek karıştırdığımız kompost deneme üretimi küplerimizde bir ayı doldurduk.” 

”Bir ay daha aktif fermantasyona devam edeceğimiz küplerimizde gözlemlenen fiziksel değişimler (renk değişimi, koku değişimi, yoğunluk değişimi) umut verici.”

”İnşallah önümüzdeki bir ayın sonunda istediğimiz sonuçlara ulaşırız ve yakılarak imha edilen binlerce ton fındık zürufu ve fındık dallarından öncesinde kompost sonrasında Organomineral gübre yapmayı başarabiliriz.”

”Böylece yakılarak imha edilirken çevreyi ve toprağımızı kirleten atık ürünlerimizi toprağımızın verimini ve organik maddesini yükseltecek ürüne dönüştürmeyi başarabiliriz.”


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.