DOLAR 32,5042 0.28%
EURO 34,5785 0.22%
ALTIN 2.475,60-0,29
BIST 9.550,05-1,34%
BITCOIN 2030856-5,76%
Düzce
29°

AZ BULUTLU

16:52

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

439 okunma

DÜZCE VE AKÇAKOCA’NIN 4 ÜRÜNÜ TESCİLLENDİ

ABONE OL
04/03/2018 15:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce ve Akçakoca mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan Düzce’nin Köftesi ve Acıkası ile Akçakoca’nın Mancarlı Pidesi ve Melengücceği Tatlısı Coğrafi İşaret ile tescillendi.

Düzce’nin 4 coğrafi işaretinin tescil belgelerinin takdimi dolayısıyla Düzce Valiliği’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan’ın katılımıyla tören düzenlendi.Düzce’nin Köftesi ve Acıkası ile Akçakoca’nın Mancarlı Pidesi ve Melengücceği Tatlısı için Düzce Valiliği ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ girişimi sonuç verdi.

Başvuruyu değerlendiren Türk Patent ve Marka Kurumu (TPK), yaptığı değerlendirmenin ardından 4 ürünü Coğrafi İşaret ile tescilledi. Bugün Düzce Valiliği’nde düzenlenen törenle, 4 coğrafi işaretin tescil belgelerinin takdimi yapıldı.

Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan da katıldı. Düzce mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan köfte, acıka, mancarlı pide ve melengücceği tatlısı törende kurulan masada katılımcılara hem tanıtıldı hem de tattırıldı.

Törende Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu’nun sunumunun ardından ilk sözü alan isim TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan oldu.

Coğrafi işaret alanında farkındalığı daha da arttırmak hedefiyle çalışmaların devam ettiğini anlatan Asan, bu konuda toplumun bilincini geliştirmek için coğrafi işaret belgelerini törenle vermeye çalıştıklarını aktardı.

“Düzce’mizin öncü illerden biri olması gurur verici”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Coğrafi işaret demek aslında bu köftenin, tatlının, acıkanın, mancarlı pidenin patenti artık Düzce’nin demek oluyor.” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı, Akçakoca Mancarlı Pidesi Türk Patent ve Marka Kurumu’muz tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi. Tüm illerimizde coğrafi işaret konusundaki farkındalık artarken Düzce’mizin de bu konuda öncü illerden biri olması gurur verici. Bu girişim dolayısıyla Düzce Valiliğimizi, Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’müzü tebrik ediyorum. Ayrıca, büyük gayretlerinden ve titiz çalışmalarından dolayı, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ediyorum.

” 6 ürün daha tescil yolunda “

4 ürünümüzün coğrafi işareti tescil edildi ancak işimiz daha bitmedi.” diyen Özlü, “Çünkü Düzce’mizin 6 ürününün daha tescil edilmesi çalışmalarını tamamlamak için çalışmalar sürüyor. Bu ürünlerin de incelemesi tamamlanınca; Konuralp Pirinci, Akçakoca Sarı Fındığı, Düzce Elma Sirkesi, Düzce Fındıklı Tahin Helvası, Düzce Şırası ve Düzce Kestane Balı da Düzce’mizin bir değeri olarak kayıtlara geçecek. Böylece hem bu ürünlerimiz koruma altına alınacak, hem de katma değeri yüksek ürünler arasına girerek, ilimizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak. Çünkü coğrafi işaretli ürünlerin kalitesi ve özgünlükleri garanti altına alınırken, gerek yurt çapında gerek dünyada ön plana çıkma şansına kavuşurlar. Bugün tescil belgelerini takdim edeceğimiz Düzce’mizin ve Akçakoca’mızın bu değerlerini de inşallah daha üst noktalara taşıyacağız.” dedi.

“Yörelerimizin bu kıymetlerine, sahip çıkmak zorundayız”

Coğrafi işaretlerin sadece ekonomik açıdan önemli değil olmadığının altını çizen Bakan Faruk Özlü, şöyle devam etti:

“En başta; milli ve kültürel değerlerimiz olmaları dolayısıyla coğrafi işaretlerimize, yörelerimizin bu kıymetlerine, sahip çıkmak zorundayız. Coğrafi işaretlerimizi tescille koruyup denetimlerle kontrol altına aldığımızda, hem üreticinin sahte üreticilerden korunmasını sağlamış oluyoruz. Hem de tüketicinin sahte ürünlerden zarar görmesinin önüne geçiyoruz. Bu çerçevede; coğrafi işaretlerimize giderek artan bir oranda önem vermek zorundayız. Bu vesileyle; bu son derece önemli çalışmaları yapan, destekleyen, İşaretler konusundaki farkındalığın yükselmesinde emeği geçen herkesi saygı ile selamlıyorum. Bugün vereceğimiz tescil belgelerinin başta üreticilerimize, ilimize ve tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından Düzce’nin Köftesi ve Acıkası ile Akçakoca’nın Mancarlı Pidesi ve Melengücceği Tatlısı coğrafi işaret tescil belgeleri başvuru sahiplerine verildi. 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.