Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, yumurta üreticileri yetiştirme metodu kodunu içeren yeni kodlama uygulamasına başladı.
Yapılan bu yeni düzenlemeye göre, doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayiinde kullanımına sunulan tüm kabuklu yumurtaların üzerinde yetiştirme metodu kodu bulunması zorunlu olacak.
Geçtiğimiz yılın kasım ayında girilen bu yeni dönemde tüm yetiştiricilere 1 Nisan 2018’e kadar belirtilen hükümlere uyum sağlama zorunluluğu getirildi.
Yani en geç 1 Nisan tarihine kadar yumurtanızın üzerinde belirtilen düzene göre bu verileri görüyor olabilmeniz gerekli.
Peki yumurtada girilen bu yeni dönemde yetiştirme metodu kodunda gördüğümüz tüm bu sayılar ve harfler hangi anlamlara geliyor?
Yumurtanın üzerindeki numaralandırmada, en başta yer alan rakam yumurtanın cinsini belirliyor. Buna göre, Yumurtanızda ilk olarak “0” rakamını görüyorsanız bu yumurtanızın “organik” olduğu anlamına geliyor. 0 kodu ile başlayan yumurtalar, organik yetiştiricilik yapılan ortamda ve mutlaka hormon uygulanmadan üretilir. Bu yumurtalarda tavuğa verilen yemde tamamen organiktir.
Yumurtaların üzerindeki kod 1 ile başlıyorsa, aldığınız yumurta serbest dolaşan tavuktan geliyor demektir. Bu yöntemde GDO’suz yem ve hormon kısıtlaması yoktur ancak tavukların rahatça gezebileceği bir alan bulundurulması zorunludur.
Aldığınız yumurtaların üzerindeki kod 2 ile başlıyorsa, yumurta kümeste yetiştirilen tavuktan geliyor. Elinizde 2 kodlu bir yumurta varsa bu şu anlama geliyor; Tavukların kümeste kafessiz bie şekilde yaşıyor ve kümes içinde de olsa tavuklar serbest şekilde dolaşabilecekleri bir alana sahipler. Bu yöntemde de GDO’suz yem ve hormon kısıtlaması bulunmuyor.
Yumurtaların üzerindeki kod 3 rakamı ile başlıyorsa bu aldığınız yumurtanın kafeste yetiştirilen tavuklardan elde ediliyor olduğu anlamına gelir. Sadece kafeste büyüyen ve dolaşmayan tavukların yumurtalarına damgalanan 3 kodu, piyasadaki en ucuz yumurta anlamına gelmektedir…
Yetiştirme metodu kodunun yanında TR ifadesi ise yumurtanın menşeinin Türkiye olduğunu ve hemen sonrasındaki iki haneli kod ise yumurtanızın geldiği ilin plaka kodunu içerir.
Böylece yumurtanızın hangi ilde yetiştirildiğini anlayabilirsiniz. Aşağıda Yumurta Üreticileri Merkez Birliği tarafından yayınlanan tabloyu inceleyerek yumurtanızın üzerindeki kod ile istediğiniz her bilgiyi nasıl okuyabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Ne yediğini bilmenin öneminin giderek arttığı günümüzde, çevrenizi bu konuda bilgilendirmekten ve bildiklerinizi paylaşmaktan lütfen geri durmayın.