DOLAR 32,4800 0.49%
EURO 35,2102 -0.01%
ALTIN 2.326,600,31
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 23015272,61%
Düzce
22°

AZ BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

235 okunma

“VAMPİR” İLK OLARAK AKÇAKOCA’DA GÖRÜLDÜ

ABONE OL
14/08/2018 20:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üreticilerin kabusu olan Amerikan Beyaz Kelebeği’nden sonra Düzce’de yeşil katili bir zararlı türü daha ortaya çıktı.

Halk dilinde vampir böcek olarak bilinen ve sebze, meyve ile süs bitkileri ile beslenen zararlıya Düzce’nin Akçakoca ilçesinde rastlandığını açıklayan Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, mücadele yöntemleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

e Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, anavatanı Uzakdoğu olan ve halk dilinde vampir böcek olarak bilinen; sebze, meyve, süs bitkileri, çalı formundaki bitkiler ile yabancı otlar gibi pek çok konukçu bitki ile beslenen zararlı canlı türü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ülkeye 2006’da giriş yaptı

Japonya, Güney Çin, Kore, Ukrayna, Rusya ve Gürcistan’da görülen zararlının ülkemize 2006 yılında Gürcistan’dan bulaşık bitki materyalleri ile girdiğini belirten Prof. Dr. Öztemiz, zararlı böceğin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2006 yılında Artvin, 2007 yılında Rize, 2013 yılında Trabzon ilinin sahile yakın tarım alanlarında yayılış gösterdiğini ifade etti.

“Kelebeğe benzemesine rağmen, kelebek ile bir ilgisi yoktur”

Vampir böcek olarak bilinen zararlının 2017 yılında Batı Karadeniz sahil şeridine kadar yayılarak Düzce-Akçakoca’da tespit ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Öztemiz, “Zararlı kelebeğe benzemesine rağmen, kelebek ile bir ilgisi yoktur. Boyu yaklaşık 8-10 mm, kanat açıklığı 13-14 mm’dir. Ön kanatları üzerinde enine, açık gri renkte iki bant bulunur, arka kanatlar ise şeffaftır.” şeklinde konuştu.

Yaşayışı ve zarar şekli

Öztemiz, bitkilere zarar veren böceğin; fasulye, biber, patlıcan, lahana, salatalık, mısır, kivi, incir, yenidünya, karayemiş, böğürtlen, asma, elma, şeftali, yabani hurma, mandalina, ceviz, kestane, fındık, çay, kızılağaç, mürver, ortanca, eğrelti otu, ısırgan, akasya, pelin, lavanta ve üç yaprak gibi bitkilerle de beslenebildiğini dile getirdi.

Kültürel mücadele Zararlı ile mücadelede öncelikle kültürel önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Öztemiz, “Kışı yumurta döneminde geçirdiği için zararlının bir yıl önceden yoğun olarak bulunduğu bahçelerin kenarlarında özellikle yumurta bıraktığı bitkiler, mayıs ayına kadar temizlenmeli ve imha edilmelidir. Ayrıca, budama artıkları da bahçeden uzaklaştırılarak yok edilmelidir.” şeklinde konuştu.

Mekanik mücadele

Nimflerin; iklim şartlarına göre yumurtadan çıkış zamanının değişmekle beraber, genellikle mayıs ayından itibaren yumurtadan çıktıklarını belirten Öztemiz, nimf çıkışından önce zararlı ile bulaşık alanlarda, mekanik mücadele ile yumurta bırakılmış olan bitkilerin veya dalların imhasının, zararlının yoğunluğunu azaltacağını dile getirdi.

Fiziksel ve biyoteknik mücadele

Işık ve yapışkan tuzaklar kullanılarak ergin popülasyon yoğunluğunun azaltılabileceğini ifade eden Öztemiz, tuzakların yakaladığı böcekler dikkate alındığında, ışıkla mücadelenin bu zararlı türlerde de kullanılabileceğini belirtti.

Biyolojik mücadele Biyolojik mücadelede kırmızı orman karıncaları ile kuşların etkili olduğunun rapor edildiğini söyleyen Öztemiz, Doğu Karadeniz’de zararlıya karşı entomopatojen fungusların etkinliği ile ilgili yapılan bir çalışmada, nimflere etkinliğinin erginlerden daha fazla olduğu, doğal koşullarda kullanılabilecek potansiyele sahip olduğunun tespit edildiğini söyledi.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.