DOLAR 32,5156 -0.1%
EURO 34,9894 0.24%
ALTIN 2.424,020,05
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2097297-3,14%
Düzce
29°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

237 okunma

ÜRETİCİYE YENİ FIRSAT!

ABONE OL
19/02/2018 17:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yozgat’ın Kabalı Köyü’nde 9 yıl önce köylülerin tarlalarındaki sınırları birleştirip meyve ekmesiyle başlatılan proje tüm Türkiye’ye örnek olacak. Köyde işsizliği bitiren projenin, 250 köyde daha uygulanması için çalışma başlatıldı.

Son yıllarda fındıktan yana yüzü gülmeyen Düzceli üreticiler projeye sıcak bakarsa hem kira alacak hem de sigortalı çalışma imkanı bulacak.

DÜZCE VE İLÇELERİNDE NEDEN UYGULANMASIN?

Düzce’de özellikle son 3 yıldır fındık fiyatlarının beklentinin çok altında olması üreticilerin gözlerini alternatif ürünlere çevirmesine neden oluyor. Fındıkta emeklerinin karşılığını alamadıklarını savunan çiftçilerin bir kısmı tarlalarını yeni ürünlere açabileceğini dile getirirken, bu noktada Yozgat’tan doğan ve şimdi tüm Türkiye’ye yayılması hedeflenen başarılı bir proje akılara “Düzce’de neden uygulanmasın?” sorusunu getirdi.

Hem işsizliğe çözüm getiren hem de tarla sahibine kazanç sağlayan proje Yozgat’ın Kadışehri ilçesine bağlı Kabalı Köyü’nde uygulandı.  

250 KÖYDE DAHA UYGULANACAK

Gazete Habertürk’te yer alan habere göre; 2009 yılında tarla sınırlarını kaldıran köylülerin tarlalarına yapılan meyve bahçeleri sayesinde köyde işsizlik son buldu. Proje başlatıldığından bu yana kentten köye geri göç başladı.

Bu olumlu gelişmeler ışığında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından projenin Türkiye’nin 250 köyünde uygulanacağı belirtildi.

Refah seviyesinin arttığı köyde, köylüler arazilerinin kullanılması sebebiyle bir yandan kira alırken bir yandan da sigortalı olarak çalışıyor. Kadınlarında asgari ücretle çalışmaya başladığı proje kapsamında 70 kişiyle kadrolu çalışmaya başlayanların sayısı hasat zamanı 650’ye çıkıyor.

BAKAN FAKIBABA ÇOK BEĞENDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın dikkatini çeken bölgeyi kalkındıran proje için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Türkiye’nin 250 köyünde de projenin uygulanması için çalışma başlattı. 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.