DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2038566-2,80%
Düzce
16°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

194 okunma

TÜM KÖY SEN’DEN REKOLTE AÇIKLAMASINA TEPKİ!

ABONE OL
28/05/2018 13:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

INC toplantısında dünyada bu yıl 1 milyon 47 bin 500 ton fındık üretimi olacağı ve bunun 640 bin tonunun Türkiye’de gerçekleşeceği açıklamasına Tüm Köy Sen’den tepki geldi.

İspanya’da yapılan Dünya Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi’nde (INC) dünyada bu yıl 1 milyon 47 bin 500 ton fındık üretimi olacağı ve bunun 640 bin tonunun Türkiye’de gerçekleşeceği açıklamasına Türkiye’deki üretici kuruluşların yanı sıra Tüm Köy Sen de tepki gösterdi.

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, İspanya’daki toplantıda açıklanan rekolte tahminin bir algı operasyonu olduğunu belirterek, “Yerli ve yabancı tarım tekellerinin oyununa gelmeyeceğiz” dedi.

Sağra, “Her yıl aynı algı operasyonu yapılıyor. ‘Fındık çok olacak’ deniyor, yetmiyor, yurtdışı üretimin oranı da yüksek tutularak Türkiye fındık üreticileri tedirgin edilmek isteniyor. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Herkes çok iyi biliyor ki, fındık rekoltesi beklenenden daha da az olacak” diye konuştu.

TARSİM de ‘fındık yok’ diyor

Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) bile rekolte düşüklüğünü kabul ettiğine dikkat çeken Sağra, “Üreticilerimizin başvurusu üzerine TARSİM mühendisleri yerinde incelemeler yaptılar. Yüzde 100, yüzde 80 oranında zarar olduğuna yönelik raporlar yazdılar. Genel anlamda bu oranlar olmasa yüksek seviyede rekolte düşüklüğü olan yerler var. Şimdi İspanya’da yapılan toplantıda da 640 bin ton fındıktan söz ediliyor. Bu açıklamaya abartı demek bile az. Kabul edilemez bir iddia. Fındık fiyatına yönelik operasyon yapılıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Fındık politikası bir bütün

Yalnızca fındığın fiyatı üzerinden yapılan tartışmaları yeterli bulmadıklarını ifade eden Sağra, “Fındıkta sorun yalnızca fiyat değil. Fiyat son halka. Tarım-fındık politikaları, çıkarılan yasaların üreticilerin zararına olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Yasalarda değişiklik yapılmadan, serbest piyasa kuralı değiştirilmeden, kooperatifleşme ve örgütlenme hakkının önündeki engeller kaldırılmadan fiyat üzerinden yapılan tartışmalar yeterli değil. Fındık fiyatını da belirleyen bir yöntem yasalaşmalıdır. Bu yıl iyi fiyat verilse de gelecek yılların güvencesi nasıl sağlanacak?” diye sordu.

Üreticileri mağdur edenlere oy yok

Seçimlere de değinen Sağra, şu ifadeleri kullandı:

“Üreticilerin yüzü gülmedi. Her yıl mağduriyet büyüyor, üreticiler üretimden uzaklaşmak zorunda bırakılıyor. Mağduriyetimize neden olan politikaları uygulayanlara oy yok. ‘Yeter artık!’ diyoruz. Seçim meydanlarında fındık fiyatı açıklanmasını da kabul etmiyoruz. Öncelikle fiyatın belirlenme yöntemi hakkında yasa çıkarılmalıdır. Maliyet hesaplanmadan verilen fiyat doğru değil. Fiyat politikası güvence altına alınmalıdır.” (kaynak: www.birgün.net.)


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.