DOLAR 32,5351 -0.04%
EURO 34,9242 0.18%
ALTIN 2.436,360,56
BIST 9.749,130,28%
BITCOIN 2059815-4,15%
Düzce
29°

PARÇALI BULUTLU

16:55

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

256 okunma

TMO Borsaları Mahkeme İle Tehdit Etti

ABONE OL
25/08/2017 11:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üretici tarafından düşük bulunan 10 TL alım fiyatı nedeniyle gündemden düşmeyen Toprak Mahsulleri Ofisi’nden zehir zemberek açıklama! Ticaret borsaları tarafından açıklanan ve hiçbir resmi dayanağı olmayan fındık fiyatları nedeniyle oluşan spekülasyonların kuruma zarar verdiğini açıklayan TMO, borsalar fiyat duyurusu yapmaya devam ederse konuyu adli mercilere taşıyacağını bildirdi.

Fındıkta tansiyon giderek yükseliyor. Önce TMO’dan gelen 10 TL alım fiyatıyla yıkılan üreticilere bir darbe de Düzce Ticaret Borsası’ndan gelmiş, borsa, yüzde 50 randuman kabuklu fındık için brüt 9 TL, net ise 8,80 TL fiyat açıklamıştı. Bu açıklamalar sonrası adeta eleştiri yağmuruna tutulan TMO ve borsa, tepkilerin odağına yerleşti. Hem ziraat odaları hem de fındık yetiştiricileri fiyatları yerden yere vururken, üreticilerin bir kez daha sahipsiz bırakıldığını savundu. Şu günlerde fiyat yüzünden gerginliğin hakim olduğu fındıkta, TMO’dan gelen yazılı açıklama ise tarihte bir ilk olarak hafızalara kazınacak!

Düzce Ticaret Borsası geri adım attı

Ticaret borsalarının açıkladığı düşük fındık kilogram fiyatları nedeniyle TMO’nun zarar gördüğünü açıklayan kurum, borsalara adeta ayar verdi. Bu sabah Düzce Ticaret Borsası’nın internet sitesinden fiyat bilgilendirmesinin kaldırılması ise uyarının çoktan borsaya ulaştığını gösterdi. İşte TMO’dan fındık müdahale alımlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamanın tam metni:

Kuruluşumuzca fındık piyasasında istikrarın sağlanması için piyasalarda oluşan fiyatlar düzenli olarak takip edilmekte olup müdahale alımlarına Levant kalite fındıklar için 10,00 TL/kg’dan devam edilmekte ve serbest piyasa da 9,5 TL/kg seviyelerinde işlem görmektedir.

8,50 TL tepkisi!

Ancak fındık hasadının yeni başladığı bugünlerde bazı ticaret borsalarının web sitelerinde 8,50 TL/kg civarında kabuklu fındık fiyatı ilan edildiği görülmektedir. Hâlbuki ticaret borsalarında günlük işlem gören miktar ve oluşan fiyatlar piyasaların sağlıklı analizi için önem arz etmektedir. Ticaret borsalarının kuruluş ve işleyişi ile ilgili olan 5174 sayılı Kanun ve bu Kanun’a dayanarak hazırlanan yönetmeliklere göre ticaret borsasında tescillenen işlemlerin, işlemin tarafları ve muhteviyatına göre sınıflandırılarak borsaların istatistiki bültenlerine aktarılması gerekmektedir.

“Piyasaları olumsuz etkiliyor”

Fındıkla iştigal eden ticaret borsalarının spot işlem salonu/seans salonu bulunmamaktadır. Ticaret borsalarının üyelerinin beklentileri doğrultusunda ilan etmiş oldukları fiyatlar tescil olmuş işlemlere ait fiyatlar değildir. Borsaların ilan etmiş olduğu resmi geçerliliği olmayan bu fiyatlar ve bazı sivil toplum kuruluşlarının bu fiyatları göz önünde bulundurarak yapmış olduğu açıklamalar; piyasaları olumsuz etkilemektedir.

Tüm kesimlere duyarlılık çağrısı

Bu durum üreticilerimizde tereddüte neden olmakta ve üreticilerimize zarar verme ihtimalini ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple konuyla ilgili tüm kesimlerin daha duyarlı olması gerekmektedir. Ticaret borsalarının tescil edilmeyen ve resmi geçerliliği olmayan fındık fiyatı açıklamaları, spekülasyona neden olmasının yanı sıra TMO’nun mevcut regülasyon görevine de zarar vermektedir. Bu durumun devamı halinde suç duyurusu dâhil her türlü hukuki yola başvurulabilecektir. Sorumluluk taşıyan tüm tarafları konumlarına uygun davranış sergilemeye davet ediyoruz.”


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.