DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2071365-1,83%
Düzce
24°

HAFİF YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ÇERKES SÜRGÜNÜ’NÜ ANDI
1774 okunma

MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ÇERKES SÜRGÜNÜ’NÜ ANDI

ABONE OL
22/05/2023 10:45
MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ÇERKES SÜRGÜNÜ’NÜ ANDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“KAFKASYA ATA YURDUMUZ, TÜRKİYE ANA YURDUMUZDUR”

Çarlık Rusyası’nın Çerkes halkını sürgün etmesinin 159. yılı sebebiyle, Düzce’de anma töreni gerçekleşti. Anıtpark’ta günün anlamına ilişkin yapılan konuşmalardan sonra, Cedidiye Camisi’ne kadar Türk, Çerkes ve Adige bayraklarıyla sessiz yürüyüş gerçekleşti. Yapılan duanın ardından lokma dağıtımı yapıldı.

Çerkes Sürgünü’nün 159. yılı sebebiyle yapılan anma törenine AK Parti Milletvekili Ercan Öztürk, CHP Milletvekili Talih Özcan, AK Parti İl Başkanı Hasan Şengüloğlu, CHP İl Başkanı Semih Cemşit, İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er’de katıldı.

Düzce Milletvekili Talih Özcan, Çerkes Sürgünü’nün 159’uncu yıl dönümü nedeniyle Düzce Adige ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen yürüyüşe katıldı. Düzce Milletvekili Talih Özcan, Çerkeslerin tarihin en dramatik sürgününe mağruz bırakıldığını söyleyerek, Bizler Ata yurdumuza nasıl sahip çıkıyorsak Ana yurdumuza da sahip çıkıyoruz. Biz Cumhuriyetle büyük” dedi.

Çerkeslerin savaş boyunca yurtlarını terke zorlandığını belirten Düzce Milletvekili Talih Özcan, “ Çerkesler, savaşın bitimi ile birlikte insanlık tarihinin en büyük ve en dramatik sürgününe maruz kaldılar. Tarihi kayıtlara göre 1 milyon 500 bine yakın Çerkes Kuzey Kafkasya’daki yurtlarından sürülerek Osmanlı topraklarına gönderildi. Başka bir değişle, Çerkes nüfusunun yüzde 70’i sürgün edildi. Bu trajik sürgün, Tuapse, Soçi ve Sohum gibi liman kentlerine toplanan yüz binlerin gemilerle Varna, Samsun, Sinop, Trabzon gibi Osmanlı liman kentlerine nakledilmesi, oradan da Osmanlı topraklarına (Anadolu’ya, Ortadoğu’ya ve Balkanlar’a) dağıtılması ile sonuçlandı. On binlerce kişi yollarda açlıktan, hastalıktan ve soğuktan can verdi.

“BİR İNSAN VATANI OLMADIĞINDA YALNIZDIR”

Kafkasya bizim Ata yurdumuzdur. Türkiye de bizim Ana yurdumuzdur. Ana sevgi demektir, şefkat demektir, kardeşlik demektir. Bizler Ata yurdumuza nasıl sahip çıkıyorsak Ana yurdumuza da sahip çıkıyoruz. Biz Cumhuriyetle büyüdük. Çanakkale’de de biz vardık, Dumlupınar’da da biz vardık. Ata yurdumuzu koruduğumuz gibi, Ana yurdumuzu da koruyoruz. Kafkas halkı bir yerlere geliyorsa, bunu Cumhuriyete borçludur, Ana yurduna borçludur. Bir insan vatanı olmadığında yalnızdır” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.