DOLAR 32,3254 0.23%
EURO 35,1152 -0.05%
ALTIN 2.300,411,02
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 23041753,05%
Düzce
20°

HAFİF YAĞMUR

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

596 okunma

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN BURUK BAYRAMI

ABONE OL
22/08/2018 09:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçimlerini sağlamak için yüzlerce kilometre uzaklıktaki Düzce’ye fındık toplamaya gelen Doğu ve Güneydoğulu aileler, Kurban Bayramı’nı evlerinden uzakta geçirmenin burukluğunu yaşıyor.

Akçakoca ilçesinde kendilerine ayrılan alanlarda yaz sezonunu geçiren mevsimlik tarım işçileri, her sene 1400 kilometre yol katederek bölgeye fındık toplamaya geliyor.

Evlerinden uzakta ekmek paralarını kazanmak için zaman zaman 3 aydan fazla çalıştıkları kentlerde kalan işçiler, günlük yevmiye karşılığında fındık topluyor. İhtiyaçlarının bir kısmı tarla sahipleri tarafından karşılanan işçiler, sabah 07.00 akşam 18.00 saatleri arasında çalışıyor.

Geride bıraktıkları aile fertlerinin kış aylarında geçim sıkıntısı yaşamaması için yazın sıcağında fındık bahçelerinde alın teri döken “gurbet işçileri”, bu yıl Kurban Bayramı’nı evlerinden uzakta geçiriyor.

“Çocuklarımızdan uzakta bayram geçiriyoruz”

Bölgeye gelen işçilerin çavuşluğunu yapan Abdülaziz Şık, yaptığı açıklamada, Şırnak’ın Silopi ilçesinden fındık toplamaya geldiklerini söyledi.

Uzun yıllardır 1400 kilometre yoldan fındık toplamak için kente geldiklerini anlatan Şık, şöyle konuştu:

“Çok uzak yoldan geliyoruz. Yaşadığımız yerden para kazanmak için buraya geliyoruz. Bayramı da burada geçiriyoruz. Fındığın bolluğuna göre 40 gün ile 70 gün arasında burada kalıyoruz. Biz gurbetçiyiz. Bayramı uzakta geçiriyoruz. Ailemizden, çocuklarımızdan uzakta bayram geçiriyoruz. Gönül orada olmak isterdi ama ne yapalım para kazanmamız gerekiyor.”

“Okul harçlığımı çıkarmaya geldim”

İşçilerden 17 yaşındaki Nazan Şık ise okul harçlığını çıkarmak için bu yıl ilk defa fındık toplamaya geldiğini ve işçiliğin zor olduğunu ifade etti.

Bayramı ilk defa evinden uzakta geçireceğini anlatan Şık, “Aileden uzak olmak çok zor. Her iş zordur. Burada çalışırken anne babamızın kıymetini çok daha iyi anlıyoruz. Onların bizim için ne sıkıntılar çektiğini anlayabiliyoruz.” şeklinde konuştu. Nazan Şık, lise son sınıfta okuduğunu ve eczacı olmak istediğini sözlerine ekledi.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.