DOLAR 32,3475 0.24%
EURO 35,1333 -0.05%
ALTIN 2.304,361,19
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22930743,55%
Düzce
20°

HAFİF YAĞMUR

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

235 okunma

KARBONDİOKSİT GAZI REZERVİ BULUNDU

ABONE OL
27/04/2018 18:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bolu’nun Yuva Köyündeki boş arazide yapılan kömür arama çalışmaları sırasında açılan sondaj kuyusunun 318’inci metresinde, günde 10 ton kapasiteli ve yüzde 98 saflıkta olduğu tespit edilen karbondioksit rezervi bulundu.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından daha önce kömür arama çalışması yapılan Bolu’nun Yuva Köyü’nde çeşidi bilinmeyen bir gaz rezervi bulundu.

Bir gaz şirketi tarafından yapılan çalışma neticesinde gazın karbondioksit gazı olduğu belirlendi.

Firma yetkilileri Bolu Valiliği ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nden gerekli izinleri alması sonrasında Yuva Köyü Kocakır mevkiinde sondaj kuyusu açıldı.

Kuyunun 318. Metresinde su ve karbondiokside rastlanıldı. Gerekli incelemeler neticesinde çıkan gazın içinde hidrojen sülfür bulunmadığı ve yüzde 98 saflıkta olduğu belirlendi.

Yetkililer saflaştırma ve sıvılaştırma işleminin ardından mevcut kuyunun günde 10 ton gaz rezervinin bulunduğu etrafına açılacak 5-6 kuyu ile birlikte kapasitenin 300 tona kadar çıkabileceği belirtildi.

Kuyuların açılması için gerekli çalışmaların başladığı ve gazın bölgede kurulacak olan tesislerin tamamlanmasının ardından piyasaya sürüleceği öğrenildi.

Gazın, ayrıca yangın söndürme tüpü yapımında, içeceklerde ve klima ile ilaç sanayisinde kullandığı belirtildi.

“Umarım bu ekonomik zenginlik ilimize ve ülkemize kazandırılır”

Bölgede incelemelerde bulunan ve gazın saflığının işlenmesi ve depolanması açısından çok önemli olduğunu belirten Bolu Valisi Aydın Baruş, “Karbondioksit gazı bugün tarım sektöründen gıda sanayisine, tıp ve ilaç sanayinden kimya sanayisine, maden ve metalürjiden tekstil sanayisine kadar kullanım alanı çok geniş bir gaz. Umarım bu ekonomik zenginlik ilimize ve ülkemize kazandırılır. Ayrıca ülkemizin ihracatına da katkıda bulunacak bir maden” ifadelerini kullandı.

“50 bin ton civarındaydı, şu anda 15 bin tonlara düştü”

Yuva köyünün muhtarı Murat Erdoğan, köylerinde böyle bir gazın çıkmasından mutluluk duyduklarını belirterek, “Gaz ilk çıktığında, çalışma gaz çalışması olmadığı için kuyu kapatılmıştı. Daha sonra tekrar kuyu açıldı ve ilk andaki basınç 12 bar civarındaydı. Gaz dışarı sulu halde gelirken, 3-4 gün sonra saf hale dönüştü. Gazın kapasitesi ilk etapta 50 bin ton civarındaydı. Şu anda 15 bin tonlara düştü. Bolu’da böyle bir çalışma yapılıp gazın dışarı çıkarılması bizi sevindirdi” ifadesinde bulundu.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.