DOLAR 32,3821 0.19%
EURO 35,0601 -0.09%
ALTIN 2.325,650,28
BIST 9.135,620,61%
BITCOIN 2277049-1,37%
Düzce
23°

AZ BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

444 okunma

İMECE’DEN MEVSİMLİK İŞÇİ’YE FINDIĞIN HASAT HİKAYESİ

ABONE OL
18/02/2018 09:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yönetmenliğini Ercan Kesal’ın Üstlendiği Fındıktan Sonra’nın Fragmanı Yayınlandı.

Yönetmenliğini Ercan Kesal’ın üstlendiği belgesel film Fındıktan Sonra’nın fragmanı yayınlandı.

Fındıktan Sonra, Düzce’nin Çiçekpınar köyünde yaşanan minyatür bir pre-kapitalizmden kapitalizme geçiş hikayesi…

‘’Neşeli bir hayat için gerekenden daha fazlasını üretmeme gerçeğinden’’ vazgeçmiş bir köy halkının başına gelenler. Fındıktan Sonra belgeseli, “insan için ekonomi’’ derken, “ekonomi için insan’’a dönüşen hayatımızın mikro düzeyde çarpıcı bir örneği.

Ercan Kesal ve Melek Mutioğlu Özkesen’in senaryosunu yazdığı, Serdar Ateşer’in müziklerini yaptığı ve Haluk Bilginer’in “Bir Delinin Haykırışı” tiradını seslendirdiği Fındıktan Sonra belgeselinde Çiçekpınar’ın yıllar içerisindeki dönüşümünü köyün sakinleri ve mevsimlik işçiler anlatıyor.

Fındıktan Sonra, Mart ayında 17. Boston Turkish Film Festivali ve 23. Nürnberg Türk-Alman Film Festivali’ndeki gösterimlerinin ardından festival yolculuğuna devam edecek.

“İmeceden mevsimlik işçiye” bir köyün kapitalizmle imtihanı…

Düzce’nin Çiçekpınar köyünde geçen bir hikaye bu. 1930’lardan 2000’lere kadar gelinen süreçte tarımsal emeğin nasıl değiştiğini, köyün toplumsal yapısının nasıl dönüştüğünü, geçmişin işçi babalarının artık “patron” olmuş çocuklarının kendi mevsimlik işçilerine nasıl baktıklarına ve daha bir çok duruma dair bir belgesel…

Çiçekpınar köylüleri fındıktan önce kendilerine yeten, dayanışmacı, komünal bir toplumsal formda yaşarken, fındıktan sonra herkesin kendi işinden sorumlu olduğu ve hiyerarşik olarak örgütlendiği bir toplumsal forma nasıl geçiş yaptıklarını gösteren bir film bu. Aynı zamanda, küçük bir köyde yaşanan minyatür bir prekapitalizmden kapitalizme geçiş hikayesi.

‘’İnsan için ekonomi’’ derken, “ekonomi için insan’’a dönüşen hayatımızın mikro düzeyde çarpıcı bir örneği. ‘’Neşeli bir hayat için gerekli olandan daha fazlasını üretmeme niyetinden vazgeçmiş’’ bir köy halkının zamanla başına gelenler.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.