Cumhuriyet Halk Partisi Akçakoca İlçe Gençlik Kolları Başkanı Kübra Karakış, Akçakoca’da üniversite okuyan gençlerin neden ilçe dışına gitmeyi tercih ettiklerine yönelik bir yazı kaleme aldı.
Yazdığı sitem ve uyarı içerikli yazısını kendi sosyal medya hesabından paylaşan Karakış, birçok gencin haykırışının da yetkililer tarafından duyulmasını sağlamaya çalıştı.
Karakış’ın bu haykırışı, uzun zamandır sessiz ve derinden gelen homurtuların bir çığlığa dönüşmüş hali gibi.
Yazı, ilçeye dışarıdan gelip de okumak zorunda kalan öğrencilerin yaşadıkları kimi zorluklara da tercüman olmuş adeta.
İşte Karakış’ın kaleminden o yazı…
Üniversite okumuş gençler Akçakoca’da mesleklerini yapacakları uygun iş bulamadıkları için başka şehirlere yaşamaya gidiyorlar ya da Düzce merkezden iş arıyorlar.
Makine bölümünden mezun olmuş bir teknisyen restaurantlarda garsonluk yapıyor. Asla hiçbir mesleği küçümsemiyorum. Sadece okuduğu bölümle yaptığı işin birbiriyle bağdaşmadığını vurgulamaya çalışıyorum. Bulunan işlerin de birçoğunda sigorta yapılmıyor, asgari ücretin altında işçi çalıştırılıyor vs. Asgari ücret verip, sigortanı yapan bir iş yerini öpüp başına koyman gerekiyor.
Ben kendim için bile mesleğimi gerçekleştireceğim işi Akçakoca’da bulamıyorum. Düzce merkeze gidip iş bulmak istesem bu sefer Akçakoca’dan gidip gelmek için günlük 20 tl’den aylık ortalama 400 tl yol parası vermem gerekiyor. O da haftada 5 gün çalışırsam. Ama özel sektörde genelde 6 gün çalışıldığı için yol parası aylık ortalama 480 tl’ye ulaşıyor. Kira, fatura, yeme içmeyi dahil ettiğimde kazandığım para daha benim zaruri ihtiyaçlarımı karşılamaya yetmiyor.
Peki o zaman soruyorum?
İş imkanının bu kadar kısıtlı ve maaşların da düşük olduğu bir ilçede bodrum katındaki evlerden istenen 900 tl kiranın, restaurantlara gittiğinizde karşınıza çıkan kabarık hesapların, Düzce’ye sadece gidip gelmek için 20 tl yol parası harcamanın ( Ankara’ya otobüsle 50 tl’ye gidiliyor bu arada) bedelini cebine 3 kuruş zor giren Akçakoca’da yaşayan insanlardan çıkartmayı nasıl düşünüyorsunuz?
Hani CHP sadece hükümeti eleştiriyor diyorsunuz ya… Hadi bundan sonra ben bıraktım hükümeti eleştirmeyi, bu geçim konusundaki sıkıntılardan hükümet sorumlu değilse demek ki işveren, ev sahibi, işletme sahibi olarak topyekun halk sorumlu.
Türkiye ekonomisi liberal politikayı izliyor. Madem devletten beklemiyoruz o zaman sermaye sahiplerine soruyorum.
Akçakoca’ya okumuş gençleri kazandırmak için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bu çarkın dönmediğini görmeniz için daha kaç okumuş çocuğunuzu Akçakoca dışına çalışmaya göndermeniz gerekecek çok merak ediyorum.