DOLAR 32,3577 0.32%
EURO 35,1439 0.02%
ALTIN 2.301,101,05
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 23085453,64%
Düzce
20°

HAFİF YAĞMUR

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

223 okunma

FINDIKTA İLK TAHMİN GELDİ

ABONE OL
10/08/2018 13:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fındık hasadının devam ettiği şu günlerde, gözler TMO’dan gelecek fiyat açıklamasına çevrilmişken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden rekolte tahmini geldi. Geçen yıla oranla bu sene rekoltenin düşük olacağını bildiren birlik, 500 bin ton dolaylarında bir rekolte beklendiğini açıkladı. Diğer taraftan rekoltenin Ordu’da yaşanan sel afeti ile biraz daha aşağıya düşeceği tahmin ediliyor.

Ağustos ayı ile başlayan fındık hasadı Karadeniz’in bir çok ilinde devam ediyor. Düzce’de önemli bir geçim kaynağı olan ancak 3 yıldır fiyatın 9-10 TL düzeyinde kaldığı fındıkta bu sene maliyet ve emeğe karşılık gelecek bir fiyatın verilmesi isteniyor.

Fındığını tüccara satmak istemeyen üreticiler, müdahale alımı yapacak olan Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)’nden gelecek fiyat açıklamasına kilitlenirken, ilk rekolte tahmini Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan geldi.

“Sel çok sayıda çiftçiyi mağdur etti”

Kurbanlık fiyatlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında fındık konusunu da es geçmeyen Bayraktar, geçtiğimiz çarşamba günü Ordu’nun Fatsa ve Ünye ilçeleri başta olmak üzere geniş bir bölgede yaşanan aşırı yağış ve selin çok sayıda çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi. Ordu’da büyük bir afet yaşandığını belirten Bayraktar, “Ordu’da dere kenarlarında bulunan harmanlarda kurumaya bırakılan fındıklarda, bahçelerde çuvallanmış fındıklarda, fındık ağaçlarında, fındık işçilerinin kaldıkları çadırlarda önemli hasarlar meydana gelmiştir. Hasarın yüzde 100’e ulaştığı, tamamen sele kapılan fındıklıklar vardır. Ziraat Odalarımız ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de bulunduğu bir komisyon bölgede hasar tespit çalışmaları yürütüyor.” dedi.

ayıda çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi. Ordu’da büyük bir afet yaşandığını belirten Bayraktar, “Ordu’da dere kenarlarında bulunan harmanlarda kurumaya bırakılan fındıklarda, bahçelerde çuvallanmış fındıklarda, fındık ağaçlarında, fındık işçilerinin kaldıkları çadırlarda önemli hasarlar meydana gelmiştir. Hasarın yüzde 100’e ulaştığı, tamamen sele kapılan fındıklıklar vardır. Ziraat Odalarımız ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de bulunduğu bir komisyon bölgede hasar tespit çalışmaları yürütüyor.” dedi.

“Fındık rekoltesi bu sene düşük”

“Fındık rekoltesi bu sene düşük.” diyerek açıklamasını sürdüren Bayraktar, rekolte tahminine yönelik şöyle konuştu: “500 bin ton dolaylarında bir rekolte bekleniyor. Odalardan aldığımız bilgilere göre, yaşanan afetlerle rekoltenin bir miktar daha aşağı düşeceği belirtiliyor.”


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.