DOLAR 32,3465 0.26%
EURO 35,1293 -0.1%
ALTIN 2.308,211,36
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22873863,09%
Düzce
22°

AZ BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

362 okunma

FINDIKLA İLGİLİ TÜM KESİMLER AKÇAKOCA’DA TOPLANDI

ABONE OL
09/02/2018 20:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca’da  fındığın sürdürülebilir tarım ile buluşturulması çalışmaları kapsamında hazırlanan ”Sürdürülebilir Tarım Programı 5. Olağan Kongresi” gerçekleştirildi.

Akçakoca Otelinde yapılan kongreye, proje paydaşları olan Genç Hayat Vakfı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

Toplantıda, Sürdürülebilir Tarım Projesi Yöneticisi Esra Sarıçiçek Çakar, fındıktaki genel değerlendirmeler ve fındık konusunda devlet ve özel sektörün yatırımları konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Yetkililerin konu açısından değerlendirilmelerinin alındığı toplantıda, Çocuk İşçiliği ile Mücadele, İhracatta Fındığın Yeri ve Fındık İhracatında 2023 vizyonu konularında sunum yapıldı.

Toplantıda konuşma yapan İFMİB (İstanbul Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği) Başkanı Ali Haydar Gören, sürdürülebilir tarım konusunda paydaşların çok önemli olduğunu söyledi.

Paydaşların altı parçadan olduğunu belirten Gören, şöyle konuştu:

“Bu konuda paydaşlar, üretici, sivil toplum kuruluşları, ticari grup, devlet, sanayici, ithalatçı ve ihracatçı, nihai tüketici, çikolata üreticisidir. Bunların çok çok önemli bir paydaştır. Ben bu paydaşlardan nihai sanayici ile birlikte bu paydaşların içindenim. Üreticiyim, ticari ve meslek grubun temsilcisiyim. Uluslararası arenada fındık konusunda yer alan kişiyim. Fındıkla doğdum, fındıklıkla büyüdüm, gecemiz gündüzümüz fındıktır. “

Fındıktaki fiyat konusunun kendisine her zaman sorulduğunu anlatan Gören, “Sürdürülebilirlik konusunda bazı problemlerimiz var. İyi tarım uygulaması yapıldığında, paydaşların bir adım önde olur başarımız bir adım daha önde olur. Dünyada fındık sektöründe yüzde 83 payımız var. Bugün gelinen noktada yüzde 60’lara kadar düştük. Bir şekilde kan kaybediyoruz, devletten tek bir talebimiz var. Talebimiz uzun vadede sürdürebilir fındık politikası.” diye konuştu.

Gören, toplantı sonunda, 2023 hedefleri doğrultusunda çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, fındık konusunda bir çiftçi kooperatifi kurulmasına öncülük edebileceğini kaydetti.

Kongre, katılımcılara plaket taktimi ile son buldu.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.