DOLAR 32,3711 0.16%
EURO 34,9763 -0.29%
ALTIN 2.324,290,22
BIST 9.131,610,57%
BITCOIN 22761680,27%
Düzce
20°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

492 okunma

Fındık Fiyatına Bir İsyan da Akçakoca Muhtarlarından

ABONE OL
18/08/2017 14:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca Muhtarlar Derneği üyesi muhtarlar, Cuma namazı çıkışında Merkez camî önünde bir basın açıklaması yaptı. Çok sayıda fındık üreticisinin de destek verdiği basın açıklamasında, Bakanlığın açıkladığı 10 liralık fındık fiyatına tepki ön plandaydı.

Cuma çıkışı kalabalık bir cemaat eşliğinde basın metnini okuyan isim Balatlı köyü muhtarı Mehmet Çil oldu.

Mehmet Çil’in yaptığı açıklamadan sonra, çok sayıda üretici de fikirlerini kamuoyuna aktararak, fındık fiyatlarına yönelik tepkilerini dile getirdiler.

Diyarbakır’dan Akçakoca’ya fındık toplama işçileri getiren dayıbaşı da kameralara konuştu. Dayıbaşı, düşük fındık fiyatları yüzünden işçi yevmiye ücretlerinin de düşük kaldığını ifade ederek, iş sonunda memleketlerine eli boş döndüklerini söyledi.

Muhtar Mehmet Çil’in yaptığı basın açıklamasının tam metni şu şekilde: 

 

10 LİRALIK FİYAT AÇIKLAMASINI KABUL EDEMEYİZ

İlçemizin en önemli geçim kalemlerinden biri olan, ülkemize önemli miktarlarda döviz girdisi sağlayan milli ürünümüz fındığın hasat dönemini yarılamış bulunmaktayız.

İçinden geçtiğimiz şu günlerde, fındık üreticileri olarak en önemli geçim kaynağımız olan fındığa Tarım Bakanlığınca 10 lira fiyat biçilmesini kabul edilemez buluyoruz.

Toprak Mahsulleri Ofisinin müdahale alımları ile üreticileri rahatlatacak bir fiyat belirlemesini beklerken, maalesef yapılan açıklamalarla fındık üreticisi bir kez daha kaderine terk edilmiştir.

Tarım Bakanlığınca açıklanan 10 TL’lik fındık alım fiyatını, mevcut hükümetimizin bu husustaki ciddiyetsizliğine ve tüm Karadeniz milletvekillerinin basiretsizliğine bağlıyor, bunu da üzülerek takip ediyoruz.

Akçakoca Muhtarları olarak, tüm Akçakocalı hemşehrilerimizle birlikte, 10 lira olarak belirlenen alım fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesini ve ivedilikle bir iyileştirme yapılmasını talep ediyoruz.

Biz burada sadece Akçakocalılar olarak değil, fındıktan geçimini sağlayan 4 milyon Karadenizli olarak Devlet yetkililerinin sesimizi duymasını istiyoruz.

Fındık alım fiyatını 10 lira olarak açıklayan Bakanlık, ancak fındığın maliyetini karşılayan bir rakam vermiştir. Bu durumda yıllardır bankalara borçlu olan fındık üreticisi sadece faizleri ödeyebilecek, ana para borçları altında inim inim inlemeye devem edecek.

Sessiz sedasız uygulamalarla fındık ithalatını bir gecede serbest bırakan ve yabancı ürünlerin iç piyasayı olumsuz etkilemesine göz yuman idarecilerimiz, iyi günde, zor günde her zaman devletinin yanında; vatanına, bayrağına gönül bağıyla bağlı olan Karadeniz insanına sahip çıkmak adına cesur bir adım atamamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına bu hususta daha evvelinden verilen beyanatların arkasında durulmasını, Bakanlığımızca belirlenen fiyatın üreticiden çok bu işten büyük paralar kazanan rantiyecilere hizmet ettiğinin bilinerek hareket edilmesini diliyoruz.

Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz… TMO kanalıyla yapılacak olan müdahale alım fiyatı, üreticiler lehine tekrardan gözden geçirilmelidir.

Ve fındık üreticilerimiz, ürünlerini emeklerinin karşılığını alacak bir fiyatla satabilme şansına sahip kılınmalıdır.

Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.