DOLAR 32,3143 0.19%
EURO 35,1241 -0.03%
ALTIN 2.291,880,65
BIST 9.056,282,83%
BITCOIN 22944183,57%
Düzce
26°

KAPALI

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

380 okunma

FINDIĞIN KADER TOPLANTISI SONUÇLANDI

ABONE OL
26/07/2018 17:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce İli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantısı sonuçlandı….

Akçakoca Ziraat Odası Başkanlığı toplantı salonunda saat 15.00’te başlayan toplantı yaklaşık bir saat sürerken, toplantı sonunda fındıkla ilgili çok önemli kararlar tutanak altına alındı.

KARARLAR TUTANAK ALTINA ALINARAK İMZALANDI

Toplantıda 2018 yılı fındık sezonunun açılmak üzere olduğu, bunun üzerine fındık bahçelerinde yapılacak çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu ve yapılması gerekenler döküman olarak hazırlanıp kamuoyuna sunulacak bir rapora dönüştürüldü.

PATOZ ÜCRETİ 170 LİRA

Toplantı boyunca fındık toplamaya erken başlanılmamasına özellikle dikkat çekilirken fındık patoz ücretlerinin 170 lira olarak ödenmesine karar verildi.

Patoz ile ilgili tecrübesiz ve bilgisiz kişilerin çalıştırılmaması, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınması, patoz sırasında fındık çekim işinin yol kenarlarında ve yol üzerinde yapılmaması, trafiğin riske atılmaması ve tehlikeye düşürülmemesi gibi durumlara işaret edildi.

12 İŞÇİDEN AZ ÇALIŞTIRAN ”ÇAVUŞ PARASI” ÖDEMEYECEK

Fındık hasadında çalışan işçilerle ilgili de önemli kararların alındığı toplantıda, 12 işçiden az işçi çalıştıran işverenin ”çavuş parası” adı altında herhangi bir ücret ödememesi yönünde karar alındı.

Çavuş dahil 12 ve üzeri tarım işçisi çalıştıran işverenlerin, bahsi geçen grup liderine hasat çalışmalarına dahil olması durumunda günlük iki; hasat çalışmalarına dahil olmayıp sadece bahçede bulunduğu suretiyle gayretlendirme, moral-motivasyon, işçi işveren arasında aracılık vazifesini icra etmesi durumunda bir yevmiye karşılığı olarak ücret ödenmesine karar verildi.

Ayrıca işverenin çalışan işçilerin yemek ihtiyacını karşılama istek ve arzusu olması durumunda, işçi gruplarında ayrıca aşçı istihdamına yer verilmemesine, aksi durumda mevcut işçilerin sayı gözetmeksizin temizlik ihtiyacına cevap veren şahsa da herkese ödenen ücret ederince ücret ödenmesi yönünde tavsiye kararı alındı.

16 YAŞIN ALTINDA, 65’İN ÜSTÜNDE ÇALIŞTIRILAMAYACAK

Mevsimlik tarım işçisi adı altında çalışan şahıslardan 16 yaşından küçük olanlar ve 65 yaş üstü emekçileri ve çalışma izni olmayan yabancı işçilerin fındık hasadının icra edildiği bahçelere çalışmak amacıyla getirilmemesine, yabancı uyruklu olup çalışma izni olmayan tüm insanların en kısa sürede kolluk kuvvetlerine bildirilmesine, çalışma çağında bulunmayan nüfusun eğitim, öğrenim ve adaptasyonu için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile de irtibata geçilmesi yönünde kararlar alındı.

FINDIK ZARARLILARINA KARŞI ”BİRLEŞİK” MÜCADELE

Ayrıca fındıkta küflenme ve aflatoksin oluşumunu önlemek için özellikle hasat yapılan fındıkların naylon çuvallarda bekletilmemesi yönünde de bir karar alındı.

Son yıllarda fındık üzerinde önemli oranda olumsuz etkisi olan ve zarara neden olan külleme ve Amerikan beyaz kelebeği gibi hastalık ve zararlılar ile verilen mücadelenin ortak çalışma içerisinde olması gerektiği yönünde karar alındı.

LİSANSLI DEPOCULUK DERHAL DEVREYE GİRMELİ

Ayrıca fındık toplama dönemi sonrasında üreticilerin serbest piyasanın olumsuz etkilerinden korunması amacıyla, lisanslı depoculuk yönetmeliğinin bir an önce üreticilerin ilgisini ve talebini sergilecek şekilde revize edilerek devreye sokulması gerektiği yönünde karar alındı.

Son olarak da fındık üreticisi için en önemli konu olan hasat öncesi dönemde fındık fiyatının hala belli olmaması bir sorun olarak öne sürüldü.

FINDIK FİYATI VE REKOLTE HEMEN AÇIKLANMALI 

Bunun yanı sıra tüm illerde rekolte çalışmaları tamamlandığı halde rekoltenin ne kadar olacağıyla ilgili kurumlar tarafından henüz bir açıklama yapılmaması da bir olumsuzluk olarak değerlendirilerek, fındık rekoltesinin bir an önce kamuoyuna açıklanması yönünde tavsiye kararı alındı.

Toplantıya katılanlar arasında şu isimler yer aldı:

Ramazan Öztürk… İl Koordinasyon Kurulu Başkanı

Levent Şahin Başaran…  Akçakoca Ziraat Odası Başkanı

İhsan Keleş…  Cumayeri Ziraat Odası Başkanı

Mafil Tavlı…  Gümüşova Ziraat Odası Başkanı

Fahrettin Şahin…  Kaynaşlı Ziraat Odası Başkanı

Hüseyin Yılgın…  Yığılca Ziraat Odası Başkanı

Bayram Bülbül… Gölyaka Ziraat Odası Başkanı

Ali Öztaş…  Çilimli Ziraat Odası Başkanı


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.