DOLAR 32,4295 0.17%
EURO 35,1355 -0.09%
ALTIN 2.321,890,14
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22915792,93%
Düzce
22°

AZ BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

436 okunma

ESKİMEYEN TANITIM YÜZÜMÜZ; MERKEZ CAMİİ

ABONE OL
06/10/2018 17:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca ilçesinde sıra dışı görünümüyle dikkati çeken Akçakoca Merkez Camisi, klasik kubbe yerine, Selçuklu mimarisinde kullanılan sekizgen köşelerin üzerine oturtulmuş Türk otağ çadırından esinlenilerek yapılan çatısıyla görenlerin ilgisini çekiyor.

Projesi Ergün Subaşı tarafından tasarlanan ve temeli 1989 yılında atılan cami, 2004 yılında ibadete açıldı.

Selçuklu kıl çadırlarından esinlenerek tasarlanan çatı örtüsüne sahip cami, Akçakoca’nın silüetini oluşturan önemli yapılar arasında bulunuyor.

Cami, merkezi konumu sebebiyle her mevsim ilgi gören yerlerden biri oluyor.

Mihraptan minbere, halı deseninden ağaç işlemelere kadar iç yapısı da sekizgen şekilde dizayn edilen cami, yaklaşık bin 300 metrekare iç, 5 bin metrekare de dış alanıyla 5 bin kişinin aynı anda namaz kılmasına imkan sağlıyor.

“Caminin her köşesi sekizgen”

Akçakoca Merkez Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Murat Bıyık, yaptığı açıklamada, turizmle bütünleştiğini belirttiği camiyi her dinden insanın ziyaret ettiğini söyledi. 

Bıyık, caminin kıl çadırı şeklindeki görünümüyle ilgi çektiğini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Caminin temeli 1989 yılında atıldı. Burası dere yatağı olduğu için depremde sıkıntı olacağı düşünülerek temele 160 kazık çakılmıştır. Caminin iç alanı namaz kılınan bölüm 1296 metrekare, dış alan ise 4 bin 900 metrekaredir. Caminin altında dükkanlar var. Camide 5 bin kişi aynı anda namaz kılabiliyor. Cami içinde en dikkati çeken detay; caminin oba çadırından esinlenerek her köşesinin sekizgen olmasıdır. Halısındaki desenden tavanına, yan duvarlarından avizelerine, tavan lambalarına kadar bütün her taraf sekiz köşelidir. Minber, mihraptan ağaç aksamlarına kadar hepsi sekiz köşe ve en iyi meşe ağaçlarından yapılmıştır.” 

Camiyi ziyaret edenlerden olumlu tepkiler aldıklarını anlatan Bıyık, “Cami Türkiye’de de dünyada da tek.” dedi.

Bıyık, bu camiye girildiğinde her yerine hakim olunduğunu anlatarak, “Caminin ortasında kolon ya da direk yok, her tarafı görülüyor. Caminin hangi kapısından girerseniz girin, caminin her tarafına hakimsiniz. Caminin içi yüksek, alt tabaka geniş ve ferah.” diye konuştu. 

Herkesi camiyi görmeye davet eden Bıyık, “Akçakoca küçük bir ilçe olmasına rağmen turizme dönüktür. Denizi, yeşili, tarihi eserleri ile zenginliği olan bir ilçedir. Camimizi de eklediğimiz zaman buna bir güzellik katıyor.” ifadelerini kullandı. 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.