DOLAR 32,5509 -0.01%
EURO 34,8813 -0.03%
ALTIN 2.437,240,31
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2111395-2,80%
Düzce
23°

KAPALI

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

YEMENİCİ’DEN AKÇAKOCA SAHİLİ KIYI KORUMA YAPILARIYLA İLGİLİ AYRINTILI RAPOR
4314 okunma

YEMENİCİ’DEN AKÇAKOCA SAHİLİ KIYI KORUMA YAPILARIYLA İLGİLİ AYRINTILI RAPOR

ABONE OL
19/03/2022 11:38
YEMENİCİ’DEN AKÇAKOCA SAHİLİ KIYI KORUMA YAPILARIYLA İLGİLİ AYRINTILI RAPOR
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca’da yapımına başlanan dalgakıranlarla ilgili çalışmalar start alırken, bazı vatandaşların konunun detaylarını bilmediklerini söylemesi üzerine, bu alanda en çok emek veren isimlerden Cüneyt Yemenici’nin bilgisine başvurduk.

‘YAPILAN DOLGU GEÇİCİ…’

Önceki dönem belediye başkanı olan Yemenici, dalgakıranların yapımıyla ilgili bürokrasi ve bakanlıklar nezdinde de sıkça girişimlerde bulunmuş, kamuoyunun isteği doğrultusunda Akçakoca’da denize girmeyi bütün sezon olanaklı kılacak olan dalgakıran çalışmalarının bir an önce başlatılması için yoğun temaslar yürütmüştü.

Yemenici, ilk olarak Merkez camii karşısında yapılan dolgunun geçici bir dolgu çalışması olduğunu ifade etti. ‘Çalışma tamamlandığında dolgu da kaldırılacak’ diyen Yemenici, geçici dolgu alanında kilitli beton blok üretimi gerçekleştirierek deniz tabanına yerleştirileceğini söyledi.

‘TOPLAMDA 12 BİN BETON BLOK ÜRETİLECEK’

Yemenici, günde 100-150 civarı olmak üzere toplamda 12 bin beton blok üretileceğini, her biri ortalama 6 ton ağırlığındaki beton bloklarla mahmuzların yapılacağını sözlerine ekledi.

‘3 YIL DEĞİL 1 YILDA BİTECEK’

Cüneyt Yemenici, çalışmanın 3 yıl olarak planlanmasına karşılık bir aksilik olmaz ise 1 yıl gibi bir sürede  tamamlanacağını söyledi.

‘ANA GÜZERGÂH KULLANILMAYACAK’

Dalgakıran çalışmalarının bir noktadan denize yol yapılarak gerçekleşmesinin çok önemli olduğunu hatırlatan Yemenici, şehir içinde başkaca trafik hareketliliği olmaması ve tonajlı araçların yolu kullanmaması için Çuhallı ve Çınar caddesi yollarını kullanmayacaklarını ifade etti.

Yemenici ayrıca, turizm sezonunda esnafın olumsuz etkilenmemesi için çalışmaların Mayıs sonuna kadar Çınar sahilinde , yaz aylarında ise OSB içinden geçen Döngelli deresi ağzında yapılacağını söyledi.

BAKANLIK’ÇA HAZIRLANAN ÇALIŞMA DETAYI RAPORU İSE ŞU ŞEKİLDE…

Düzce ili, Akçakoca ilçesi Belediye Başkanlığı tarafından Kadınlar Plajı, Armutçuağzı Plajı, Değirmenağzı Plajı ve Çuhallı Plajlarının kıyı korunması ve kıyı dengesi açısından incelenmesi, gerekmesi halinde tedbirlerin alınması hususunda Bölge Müdürlüğümüze başvuruda bulunmuştur. Bununla birlikte; DSİ 5. Bölge Müdürlüğü 12.08.2016 tarih ve 541170 sayılı yazıları ile Akçakoca-Döngelli Deresi’nin ıslah işlemleri ile ilgili olarak derenin denize çıkış ağzında deniz dalgaları neticesinde yatağın malzeme ile dolarak akışın sağlanamaması probleminin giderilmesini talep etmiştir.

Söz konusu taleplere ilişkin olarak, Bölge Müdürlüğümüz ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü teknik heyetlerince gerekli incelemeler ve ölçümler yapılmış olup, alınacak tedbirlere ilişkin olarak 16.11.2016 tarih ve 7502 sayılı “Akçakoca Sahili Kıyı Koruma Yapıları İnceleme ve Modelleme Raporu” hazırlanmıştır.

1. AKÇAKOCA SAHİLİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR NETİCESİNDE TESPİT EDİLEN HUSUSLAR

 Değirmenağzı Plajı; yapılan ölçümler neticesinde plajın dengede olduğu herhangi bir yapı yapılmasına ihtiyaç duyulmadığı anlaşılmıştır.
 Çuhallı Plajı; yapılan ölçümler neticesinde plajın dengede olduğu herhangi bir yapı yapılmasına ihtiyaç duyulmadığı anlaşılmıştır.
 Kadınlar Plajı; Mevsimsel olarak kıyı yapısında değişimlerin olduğu, dönem dönem kumsalın kaybolmasına neden olabilecek deniz hareketlerinin oluştuğu tespit edilmiştir.
 Orhanlı Deresi Doğusu; Söz konusu sahil kesiminin 750 m.lik kısmında mevsimsel olarak kıyı yapısında değişimlerin olduğu, kumsalın kaybolduğu, deniz hareketlerinden rekreasyon alanının olumsuz etkilenebildiği tespit edilmiştir.
 Orhanlı Deresi; Özellikle son yıllarda dünyada yaşanan iklim değişikliği etkileri ülkemizde de olumsuz olarak gözlenmektedir. Nitekim; 2019 ve 2021 yılları Temmuz aylarında, Düzce ili, Akçakoca ilçesinde sel felaketleri yaşanmış, 2019 yılında yaşanan sel felaketinde Akçakoca ilçesinde (7) vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Aynı sel felaketinde, Orhanlı Deresinde de fezeyan yaşanmış ve ilçe merkezinde su baskınları meydana gelmiştir.
Fezeyan anlarında derelerin çıkış ağzının denizin olumsuz etkilerinden korunması, dere yatağından akan suyun taşkın oluşturmamasını veya oluşacak taşkının boyutunun azalmasını sağlayacaktır. Bu amaçla, dere yatağının akışının sağlanması, çıkış ağzının kapanmaması önem arz etmektedir.
 Döngelli Deresi; Fezeyan anlarında derelerin çıkış ağzının denizin olumsuz etkilerinden korunması, dere yatağından akan suyun taşkın oluşturmamasını veya oluşacak taşkının boyutunun azalmasını sağlayacaktır. Bu amaçla, dere yatağının akışının sağlanması, çıkış ağzının kapanmaması önem arz etmektedir.

2. TESPİT EDİLEN SORUNLARA İLİŞKİN ÖNERİLER

Anılan sahil kesiminde tespit edilen hususlar temel olarak iki noktada oluşmaktadır. Bunların ilki Orhanlı Deresi ve Döngelli Deresinin çıkış ağzının deniz etkilerinden olumsuz olarak etkilenmesini önleyerek, kum birikiminin önünün alınmasıdır. Söz konusu derelerin kıyı boyu taşınımlarla gelen kumun dere ağızlarını tıkamaması amacıyla kıyıya dik mahmuz yapılması önerilmiştir.

Kadınlar plajı ve Akçakoca Balıkçı Barınağı doğusunda bulunan sahil kesiminde de kum kaybının önlenmesi, kum birikiminin sağlanması ve rekreasyon alanının deniz hareketlerinden etkilenmemesi amacıyla, ayrık dalgakıran yapılması önerilmiştir.

Nitekim ayrık dalgakıranlar; kıyıdan açıkta, kıyıya paralel olarak inşa edilen, kıyı hattına ulaşan dalga enerjisini açıkta kesmek suretiyle, kıyı korunmasını ve kum birikimini sağlayan yapılardır. Ülkemizde ve dünyada bir çok sahil kesiminde bu amaçla uygulanan kıyı yapı tipleridir.

Şekilden de görülebileceği gibi; denizde yapılan ayrık dalgakıranlar neticesinde dalgakıranın kıyı kesiminde zamanla kum birikimi sağlanmaktadır.

SONUÇ

Akçakoca Belediye Başkanlığı tarafından sahil kesiminin incelenmesi, var olan veya olası sorunların tespit edilerek önlemlerin alınması talebi ile DSİ 5.Bölge Müdürlüğünün Döngelli Deresinin denize çıkış ağzının tıkanmasının önlenmesi amacıyla tedbir alınması talebi ile ilgili olarak Bölge Müdürlüğümüz ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü teknik personellerince yerinde ölçümler alınmış, sayısal modelleme çalışmaları yapılarak proje çalışmaları tamamlanmıştır.

Yapılan proje çalışmaları neticesinde; Orhanlı Deresinin çıkış ağzında (1) kıyıya dik mahmuz, Döngelli Deresinin çıkış ağzında sağ ve sol sahillerde toplam (2) kıyıya dik mahmuz yapılması, Orhanlı Deresinin 750 m.lik doğu sahilinde (5) adet ayrık dalgakıran yapılması, Kadınlar Plajında da (1) adet ayrık dalgakıran yapılması kararı alınmıştır.

Söz konusu projelere göre Çevre Etki Değerlendirmesi yapılmış olup, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerekli tüm kurum ve kuruluşların görüşleri de alınmak suretiyle onaylanmıştır.

Uygun görülen proje ile ilgili olarak hazırlanan İmar Planı çalışmaları da Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından gerekli tüm kurum ve kuruluşların görüşleri alınmak suretiyle onaylanmıştır.

Bakanlığımız Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün Yatırım Programında yer alan, “Kıyı Koruma Yapıları ve Döngelli Deresi Mahmuzları” işinin ihalesi, 09.12.2021 tarihinde yapılmış ve 23.849.035,41 TL+KDV bedel ile Nil Yapı Malzemeleri ve İnşaat Ticaret Anonim Şirketi + Yk Altyapı Anonim Şirketi Ortak Girişimi ile 02.02.2022 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır.

Yer teslimi 10.02.2022 tarihinde yapılmış olup, işin sözleşmeye göre işin 950 gün içerisinde tamamlanması gerekmekte olup, söz konusu çalışmanın (1) yıl içinde tamamlanabilmesi amacıyla gerek İdaremiz gerekse yüklenici firma tarafından gerekli önlemler alınmaktadır.

Bununla birlikte; yörenin ne kadar önemli bir turizm merkezi olduğu göz önünde bulundurularak, turizm sezonlarında şehir merkezinde çalışma yapılmayacaktır.

Orhanlı deresi ile sağındaki 5 adet ayrık dalgakıran yapımına başlanılması amacıyla, iş makinalarının hareket etmesi için geçici servis yolu inşaatına başlanılmış olup, söz konusu servis yolu, ayrık dalgakıranların inşaatının tamamlanması ile kazılarak, kaldırılacaktır. Ayrıca, kamyon ve iş makinalarının hareketleri için kullanacakları güzergah olan alan da işin tamamlanmasını müteakip, eski haline getirilecektir.

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.