DOLAR 32,3316 0.24%
EURO 35,1057 -0.08%
ALTIN 2.298,430,93
BIST 8.977,121,93%
BITCOIN 22857151,16%
Düzce
26°

KAPALI

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

238 okunma

Çocuklarınızı ‘Korsana’ Emanet Etmeyin!

ABONE OL
28/08/2017 14:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de kreşe giderken serviste unutulan 3 yaşındaki Alperen’in ölümü Türkiye’yi yasa boğdu. Bu kahreden olay sonrasında çocuğun havasızlıktan hayatını kaybettiği servisin korsan olduğu ortaya çıktı. 18 Eylül’de başlayacak 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi öncesi velilere, korsan servislere karşı çok önemli uyarılar geldi.

Kurban Bayramı sonrası yeni eğitim ve öğretim yılına yönelik telaşın başlayacak olması nedeniyle korsan servislere karşı velileri uyaran Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çocuğunuzu kayıtlı servis şoförlerine emanet edin!” çağrısı yaptı.

“Veliler uygun fiyat olsun diye rastgele bir servis aracı ile anlaşıyor”

Çocukların mutlaka ilgili meslek odasına kayıtlı servis araçlarına yazdırılması gerektiğini vurgulayan Palandöken, ‘Yeni bir eğitim öğretim dönemi yaklaşıyor. Çocuğunun güvenli şekilde okula gidip eve dönmesini her anne baba istiyor. Fakat piyasada ilgili meslek odalarına kayıtlı olmayan okul servis araçları hayli fazla. Veliler daha uygun fiyat olsun ya da şu kişi nasılsa tanıdık diye düşünerek rastgele bir servis aracı ile anlaşıyor. Çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır. Onların başına herhangi bir şey geldiğinde servis aracı kimin üzerine kayıtlı, şoför kimdir her şeyi öğrenebilmek ve işlem yapabilmek için mutlaka ilgili meslek odasına kayıtlı araçlar tercih edilmelidir.’ diye konuştu.

‘Öğrenciler servise rehber öğretmen eşliğinde inip binmeli’

Bu alanda Servis Aracı Şoförü Ulusal Meslek Standardı’nı 2013 yılında hazırladıklarını ve bu standardın Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Palandöken, ‘Söz konusu ulusal meslek standardı ile mesleğin tanımı yapıldı. Buna göre, öğrenciler servis araçlarına rehber personel eşliğinde bindirilerek yaş gruplarına ve fiziksel özelliklerine göre oturtulacak, her öğrencinin emniyet kemeri takması sağlanacak. Servis aracı şoförü trafikte kurallara uygun bir şekilde güvenli bir sürüş gerçekleştirecek. Öğrenciler rehber personel yardımıyla araçtan indirilecek. Servis aracı şoförü öğrencileri araçtan indirdikten sonra araçta unutulan malzeme olup olmadığını kontrol edecek, Öğrenciler servis aracına alınırken mevcut listeye göre öğrenci sayısının tam olup olmadığı kontrol edilecek.’ şeklinde konuştu.

“Denetim şart!”

Odaya kayıt olmadan korsan servisçilik yapanları emniyet yetkililerinin de takip ederek denetlemesi gerektiğini söyleyen Palandöken, ‘Çocuklarımızın hayatından ve güvenliğinden hepimiz sorumluyuz. Yardımcı personeli bulunan ve ilgili mesleki odaya kayıtlı olan 60 bin civarı servis aracı var. Bu araçların dışında korsan olarak faaliyette bulunanları emniyet yetkilileri de sürekli denetim yaparak kontrol altında tutmalı. Yakın zamanlarda meydana gelen ve herkesi derinden üzen, küçük bir çocuğun ölümüne sebebiyet veren korsan servisçi olayı gibi olaylar tekrar etmemeli. Veliler çok dikkatli ve uyanık olmalı. Anlaştığı servisin odaya kayıt belgelerini görmek için ısrar etmeli.’ dedi.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.