Akçakoca’da iki günde 20 fındık işçisinin yaralanmasına neden olan iki ayrı kazanın ortak bir noktası var. Bu ortak nokta, kazayı yapan habercilerin fotoğraf karelerinde ayan beyan görüntülenmiş.
Tarım araçlarıyla insan taşıyamazsınız
Her iki kazada da yasak olmasına rağmen, traktör ve patpatla işçi taşınmış ve devrilme ile birlikte işçiler asfalta savrulmuşlardı.
Traktör römorklarında insan taşımak yerine, nizami yolcu taşıma araçları ya da hiç olmazsa kamyon- kamyonetle işçiler taşınmış olsaydı bu kazalar ya hiç olmaz ya da sonuçları bu denli ağır olmazdı.
Römorklar standart dışı büyüklüklerde…
Salı günü eski cezaevi sapağından çevre bağlantı yoluna dönmek isterken devrilen traktörün römorkuna dikkatlice bakıldığında, kasanın küçük olduğu fark ediliyor.
Bir gün sonra, biyolojik arıtma tesisinin orada devrilen ve 10 yaralı işçiden 5’inin ağır yaralanmasına yol açan araç ise pat pat’tı.
Bu iki kaza bir ayrıntının net olarak ortaya çıkmasını sağladı. Normal koşullarda traktör ve patpatla işçi taşınması doğru değil ama, bu kazalardaki ortak özellik römorklarının da küçük olması aynı zamanda.
Diyelim traktörle işçi taşıdınız… Bu durumda büyük ve geniş olan römorkların bu virajlarda bu kadar kolay savrulmayacağını hesaba katmalı ve o römorkları kullanmalıydınız.
Çok sayıda işçiyi küçük ve ensiz römorklara bindirmek, açıkça faciaya davetiye çıkartmak olmuş.
Daha fazla denetim ve uyarı şart
Son günlerde benzer kazaların fazla yaşanması nedeniyle Düzce Valiliği bir tedbir geliştirmiş ve Jandarma marifetiyle fındık bahçesi sahiplerini uyaran ve bilgilendiren bir çalışma yürütmüştü.
Akçakoca’da yaşanan kazalar bir kez daha gösterdiki, İlçe Kaymakamlığı, olası can kayıplarını önlemek amacıyla kolluk marifetiyle ikaz ve uyarı çalışmalarına ağırlık vermek ve yol güzergahı üzerlerinde denetimlerini sıklaştırmak zorunda.
Zira Başbakanlık’ın ”Mevsimlik Gezici Tarım İşçiliği” genelgesi de Mülkî idareyi bu konularda sorumlu kılmış.