DOLAR 32,5423 0.28%
EURO 34,8884 0.45%
ALTIN 2.488,571,08
BIST 9.591,860,64%
BITCOIN 1992379-3,60%
Düzce
22°

AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

260 okunma

BU HABERİ OKUMADAN ET YEMEYİN!

ABONE OL
17/08/2018 16:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kurban Bayramı’nda doğru beslenmenin tüyolarını paylaşan Düzce Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Uzun, kavurma ve kırmızı etin çoğunlukla öğle öğününde tüketilmesi gerektiği, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi sindirimi ete göre daha kolay olan yemeklerin tercih edilmesi yönünde önerilerde bulundu.

Ayrıca kalp-damar, hipertansiyon, diyabet, böbrek ve gut hastalarının et tüketimine özellikle dikkat etmesi uyarısı yaptı.

Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Uzun, Kurban Bayramı’nda doğru beslenme hakkında önemli bilgiler paylaştı.

“Kurban eti, 24 saat bekletildikten sonra tüketilmeli”

Bayram günü kesilen hayvan etinin, bekletilmeden birkaç saat içinde pişirilerek tüketilmesinin, en sık yapılan yanlışlardan biri olduğuna dikkat çekerek açıklamasına başlayan Diyetisyen Tuğçe Uzun, “Kurban eti, 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir.” ifadelerini kullandı.

“Kavurmayı haşlama tüketin”

Kurban Bayramı’nın geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın, tereyağı veya iç yağı eklemeden kendi suyunda kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini belirten Uzun; eti pişirmede haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu.

“Etin yanında asitli/gazlı içecekler tüketilmemelidir”

Etlerin yanında rafine edilmiş pilav/makarna yerine salata ve sebze yemekleri tüketilmesi gerektiğini ifade eden Uzun; “C vitamininden zengin sebze ve salataların tüketilmesi, etin içindeki demirin emilimini artrırır. Etin yanında asitli/gazlı içecekler tüketilmemelidir. Mümkün olduğunca çay ve kahve, et tüketiminden en az 45 dakika sonra içilmelidir.” diye konuştu.

“Aşırı et tüketimi kalp-damar hastalıklarına yol açabilir”

Gün içindeki bütün öğünlerde et tüketmekten kaçınılmasının faydalı olacağını söyleyen Diyetisyen Uzun; kavurma ve kırmızı etin çoğunlukla öğle öğününde tüketilmesi gerektiği, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek ve sindirimi ete göre daha kolay olan yemeklerin tercih edilmesi yönünde önerilerde bulundu.  

Bu hastalar dikkat!

Kalp-damar, hiperlipidemi ve hipertansiyon, diyabet, böbrek ve gut hastalarının et tüketimine özellikle dikkat etmesi gerektiğini bildiren Uzun;  ülser, gastrit gibi mide şikâyeti olan kişilerin, kurban etini 24 saat beklettikten sonra pişirip tüketmesi gerektiğini belirtti.  

“Tatlı, şeker, çikolata, hamur işi tüketimlerinden kaçınılmalıdır”

Bayramda kahvaltı öğününün atlanmaması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Tuğçe Uzun, “Tatlı, şeker, çikolata, hamur işi tüketimlerinden kaçınılmalıdır. Ayrıca günde 40-45 dakika tempolu yürüyüş yapmak sindirim  sistemi için önemlidir. Etlerin sindirimi üzerine çiğnemenin de etkisi bulunmaktadır. Etlerin yeterli miktarda çiğnenmeleri gerekmektedir.” dedi. 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.