DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2073434-1,87%
Düzce
16°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

329 okunma

BU ÇIĞLIĞI DUYUN!! SAKARYA NEHRİ ÖLÜYOR…

ABONE OL
14/07/2018 22:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günlerdir Sakarya Nehri’nde yaşanan çevre felaketi sonunda katliam denilecek boyutta balık ölümlerinin görülmesi, bölge halkının büyük bir endişe yaşamasına neden oluyor.

Ancak ne hikmetse bugüne kadar yetkili ve sorumlular çıt çıkarmıyor. Bir küçük açıklamanın dahi yapılmamış olması endişeyi kat be kat artırıyor.

Son günlerde mevsimsel nedenle tarım arazilerinde kullanılan kimyasalların aşırı yüklenmesiyle buna OSB’lerden gelen kirli atıkların ve de vahşi çöp depolama alanlarından akan zehirlerin inanılmaz derecede kirlettiği Sakarya nehriyle birlikte  İç Anadolu’dan doğup, Marmara’yı aşıp gelen, Karadeniz’e dökülen, geçtiği her bölgeye can veren, yüzlerce canlı türünün yaşam kaynağı da son buluyor.

Sakarya nehrini besleyen onlarca su yolu üzerinde plansızca ve salt para hırsıyla kurulan HES’lerinde etkilediği nehirde görülen aşırı su azalmasına, yoğun kimyasalların karışmasıyla her gün binlerce irili ufaklı balık ölümleri yaşanıyor.

Sakarya ağır ağır ölürken kaynağından döküldüğü Karadenize kadar geçtiği güzergahı da yavaş yavaş ölüme taşıyor.


Yakınında kurulu bir çok organize sanayinin atıklarını direkt olarak boşalttığı Sakarya nehrinin kurtarılması için, çözümün kimlerden, nasıl ve hangi kurum tarafından bulunacağı ise merakla bekleniyor .

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bağlı ekiplerin, bazı noktalarda araştırma yaptığı ve ölümlerin sadece nehirdeki su çekilmesinden kaynaklandığını saptaması ilginç bulunurken, sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolarda çok geniş bir bölgede binlerce ölü balığın karaya vuran görüntüleri büyük tepki çekti.

Balık ölümlerine neyin sebep olduğu henüz bilinmezken. videoyu izleyen vatandaşlar bu tür sorunlara çözüm bulunmasını isteyerek, balık ölümleri ve çevre kirliliğine tepki gösterdiler.

Konunun öncelikle ve acilen yetkililerin gündemine girmesi şart. Yaşanan bu çevre felaketinin önüne geçilmesi için bölgede yaşayan halkın bilinçlendirilmesi amacıyla camilerde hutbeler verilmeli, okullardaki eğitimlerde ise çevre bilincinin bilimsel anlatımıyla başlanmasının yanı sıra, kamu idaresinin her türlü cezai yaptırımlar dahil önlem alması gerekir.

Kuraklık dışında nehirde meydana gelen bu felaketin çözümü nasıl bulanacak, hangi kurumlar ne yapacak merakla bekleniyor.
UNUTMA;
SON IRMAK KURUDUĞUNDA, SON AĞAÇ KESILDIĞINDE, SON BALIK TUTULDUĞUNDA, BEYAZ ADAM PARANIN YENMEYECEK BIR ŞEY OLDUĞUNU ANLAYACAK.
Kızılderi Ata Sözü


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.