DOLAR 32,3974 0.21%
EURO 35,0783 -0.02%
ALTIN 2.325,210,26
BIST 9.103,910,26%
BITCOIN 2280263-0,52%
Düzce
23°

AZ BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

521 okunma

BİR AKÇAKOCA SEVDALISI

ABONE OL
25/06/2017 10:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hepimiz Akçakoca’yı severiz ama onun kadar değil…

1927 yılında sıcak bir yaz günü Kınık Köyünde dünyaya geldi.

Genç, uzun boylu bir delikanlı olduğunda ise okumak için Arifiye Köy Enstitüsüne girdi. Eğitimi sırasında açlık ve yoksullukla mücadele yıllarıydı (İkinci dünya savaşı ve sonrası)

Buna rağmen Enstitüyü başarı ile bitirdi ve çok özlediği memleketine geri döndü.

Köy Enstitüsünden aldığı disiplinle sadece bilgi vermiyor planlı çalışma, düşünme ve yaratıcılık gücünü; insan, hayvan ve doğa sevgisini aşılayan bir eğitim modeli uyguluyordu.

Tam 45 Yıl boyunca mesleği ile beraber resim, müzik, tiyatro çalışmalarını da sürdürdü.

Emekliliğinde bir kenara çekilmedi. Sabahları elinde çiçekleri ile Öğretmenler Lokaline gider, oturduğu masayı süsler, gazetesini okur, arkadaşları ile sohbet ederdi.

Öğleyin, sofrasından hiç eksik etmediği balığını pişirir, sonra yol boyunca cebinden çıkardığı şeker, çikolata parçacıklarını çocuklara dağıtırdı.

Kimi zaman sahil boyunca elindeki küçük radyosu ile müzik dinler, kimi zaman da göğsünde taşıdığı teybe doğa sesleri alıp kaseti hediye ederdi.

Akşamları evi hiç boş kalmaz, çocuklarına, torunlarına, öğretmenlere, öğrencilere bazen mandolin, kaval, org çalar, çizdiği karakalem, yağlı boya resimlerini, çektiği fotoğrafları gösterir, bazen de anılarını anlatırdı.

İlçemizde Üniversite öğrencilerine senelerce Akçakoca’nın turizmi ve tanıtımında kaynak oldu.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Tiyatro Topluluğu adı altında oynadıkları pek çok oyunda dekor, makyaj ve rejisörlük yaptı.

Çizdiği karakalem resimleri (Yukarı Mahallemizin güzel evlerini fotoğraflayıp karakalem çizerdi) ve yağlı boya tablolarından oluşan 2 resim sergisi açmıştır.

Yıllardır kamu kurum ve kuruluşlarının duvarlarını onun yağlı boya, karakalem resimleri süsler. Resimlerinden hediye alan şanslı biri de benim.

Turizm Tanıtımı ve Akçakoca Kültür Derneği ve Belediye işbirliği ile Akçakoca Belediye Kütüphanesi ve Akçakoca Müzesinin kuruluşunda bizzat görev aldı.

Akçakocanın dünü ve bugünü konulu” ZAMAN TÜNELİ” piyesi “AKÇAKOCANIN DENİZ KIZI” söylencesini (Akçakoca Kaymakamlığı web sitesinde bulunmaktadır) okumanızı tavsiye ederim. Derlediği “AKÇAKOCA FIKRALARI ” kitabı bulunmaktadır.

Neredeyse ömrünü Akçakoca’da kültürel ve sosyal faaliyetlere adamış, gazete köşemize anlatmakla sığdıramayacağımız bu değerli büyüğümüz öğretmen Mehmet ÖZDEMİR’dir.

Vefatının (20 Haziran) 9. yılında kendisini rahmetle anıyorum.

Akçakocamızda bu değerli isimleri tek tek kaybediyoruz. Unutulmamaları için cadde, sokak, iş merkezleri okullara vs. adlarını veriyoruz. Akçakocamıza emeği geçen Öğretmen Mehmet ÖZDEMİR’e vefa borcumuzu hala ödeyemedik.

İlçemize bir kültür merkezinin yapılmasını, isminin Akçakocalı Öğretmen Mehmet ÖZDEMİR olmasını, kendisinin unutulmamasını yürekten istiyorum.

Evinizden sevgilerin ve kavuşmaların hiç eksilmediği güzel bayramlar diliyorum…

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.