DOLAR 32,3454 -0.05%
EURO 34,9252 0.31%
ALTIN 2.394,58-0,07
BIST 10.221,310,12%
BITCOIN 19914775,09%
Düzce
19°

HAFİF YAĞMUR

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

474 okunma

Basın Mensupları Gezen Tavuk Yumurtası Hadisesini Yerinde İnceledi

ABONE OL
01/05/2017 12:19
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kamuoyunda organik yumurta üretimi olarak da bilinen gezen tavuk yumurtası hadisesini yerinde incelemek üzere basın mensupları olarak bir üretim alanına gittik.

Akçakoca’nın Çayağzı köyünde yumurta üretip özel müşterilerine satan Bildan Şen’e misafir olduk.

Gezen tavuk ne demek?

Yürüyen tavuk yumurtası sözünün esprisi, tavukların kapalı kümeslerde hareketsiz olarak beslenmesi yerine, geniş bir arazi içerisinde serbestçe gezinerek yumurtalarını yapması imiş.

Bildan Şen yumurtacılık işini hakkıyla yapan bir kadın üretici. 120 civarında tavuğa ve 6 tane horoza sahip.

 

Aynı zamanda fındık üreticisi de olan Bildan teyze, fındıklığının 5 dönümünü tavuklar gezinsinler diye adeta onlara tahsis etmiş.

Yumurtanın organik olması ne kadar kimyasal ilaç kullanıldığına bağlı

Yumurtaların organik olması meselesine gelince… Eğer tavukların gezip beslendikleri alan ve ürünler kimyasal ilaçların kullanımından ne kadar uzaksa, aslında o yumurtalar o derece organik sayılıyor.

Bildan teyze bu kurala dikkat ettiğini söylüyor. Tavukların gezindiği bahçede bir tek ot ilacı ve kimyasal gübre kullanmadığını, doğrudan hayvan gübresi kullandığını söylüyor.

Yumurtaların boyu da normalden büyük

Gezen tavuk yumurtalarının boyları da normalin biraz üzerinde Bildan teyzenin kendi bahçesinde yetiştirdiği mısırla ve kaliteli buğdayla beslenen tavukların,  zamanlarını açık ortamlarda geçirmelerinin de etkisiyle yumurtaların biraz büyükçe olduğunu gördük.

Müşteriler sırada, üretim kısıtlı…

Bildan teyzenin günlük yumurta üretimi 90-100 dolaylarında. Bu üretim miktarıyla kendisinden düzenli olarak yumurta satın alan bir sadık müşteri kitlesi oluşturmuş.

Bu sayının üzerine çıkmayı düşünmeyen Bildan teyze ise, yumurta satışından kazandığı paradan daha çok, müşterilerine gönül rahatlığıyla yiyebilecekleri bir ürünü üretiyor olmanın sevincini yaşadığını söylüyor.

 

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.