DOLAR 32,5698 0.04%
EURO 35,0610 0.57%
ALTIN 2.427,310,18
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2091474-3,89%
Düzce
26°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

385 okunma

BALIKÇILARIN GELİR KAYNAĞI SALYANGOZ OLDU

ABONE OL
28/07/2017 12:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Batı Karadeniz’in en önemli limanlarından olan Akçakoca limanında balıkçıların gelir kaynağı ‘ salyangoz’ oldu.

Sabahın erken saatlerinde denize açılan ve akşam üstü Akçakoca Limanına dönen balıkçılar, avladıkları salyangozları limanda satışını yaparak geçimlerini sürdürüyor.

 

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, yaptığı açıklamada, Deniz salyangozu Akçakoca bölgesinde dalma usulüyle avlanıldığını ve ciddi miktarda avlanma olduğunu söyledi.

Özellikle yaz aylarında salyangozun avlanıldığını belirten Karakaş, “ Özellikle yaz aylarında balığın olmadığı zamanlarda salyangoz avlanılıyor. Bu ise yaz aylarında Akçakoca balıkçısı için ekonomik katkı sağlıyor. Yaklaşık olarak 23 tane tekne bu işten ekmek yiyor .Yaz aylarında bu işi devam ettiriyorlar” dedi.

– Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor

Akçakoca’dan çıkartılan salyangozun Uzakdoğu ülkelerine ihraç edildiğini aktaran Karakaş, şunları kaydetti:

“ Akçakoca’ya dışarıdan fabrika araçları geliyor. Bizden yani kooperatifimizden bunları alıyor ve işliyorlar ve yurt dışına ihracatını yapıyorlar. İşleyiş bir şekilde devam ediyor. Özellikle Uzakdoğu ülkelerine ihracatı yapılıyor. Sayarsak Japonya, Kore, Çin gibi ülkelerine sürekli satışı yapılıyor”

Balıkçılar salyangozdan iyi para kazandığını belirten Karakaş, “Deniz salyangozu çalışan kişiyi geçindiriyor ama denizcinin para kazanması hava şartlarıyla da alakalı. Son zamanlarda kazançları gayet iyi gidiyor. Emek verenleri geçindirecek, para kazandıracak şekilde üretim sağlanıyor.Şuanda tam avlanma zamanı. Deniz salyangozunda şuan en hızlı dönemleri fakat bir süre sonra buda sona eriyor. Çünkü havyarını döktü, açığa doğru gitmeye başladı. Hayvan randımanını kaybetmeye başladı. Bu yüzden gittikçe artık eylül ayına kadar avlanması zayıflayacaktır. Fakat eylül ayından sonra tekrar başlayacaktır ve kışa kadar devam edecektir” dedi.

Salyangoz’un bir çok zararı olduğunu vurgulayan Karakaş, Salyangoz istilacı bir hayvandır. Denizde balık havyarını, kum midyesini ve kara midyeyi yiyor. Midyede denizin filtresidir. Balığın yumurtasını yediği içinde balığın büyümesine engel oluyor. Ayrıca deniz kirliliğine de sebebiyet veriyor.” İfadesini kullandı.
Artık Akçakoca’da salyangoz’da azalma olduğuna da dikkat çeken Karakaş, Karadeniz’in bütün kıyılarını istila etmiş durumda. Daha eskiden 5-10 sene öncesinde deniz salyangozu daha büyük olabiliyordu. Buda beslenmesiyle alakalıydı. Midye çokluğundandı ama şuanda Akçakoca kıyıları midyeyi hemen hemen kaybetmiş durumdayız. Midye göremez hale geldik ve kendisi de çok fazla büyüyemez hale geldi. Gittikçe küçülüyor tabi avcılığı da sürekli yapılıyor. Balıkçılarda bunu avlayarak denizin temizlenmesine yardımcı oluyorlar.” Diye konuştu.

Karakaş, ayrıca, artık denizdeki balık azalmasından dolayı deniz salyangozu balıkçıların geçim kaynağı olduğunu eskiden balıkçılığın yanında salyangoz bir alternatifiydi. Şimdi balıkçılık salyangozun yanında bir alternatif olmaya başladığını kaydetti.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.