DOLAR 32,3193 0.21%
EURO 35,1339 0%
ALTIN 2.295,180,79
BIST 9.050,802,77%
BITCOIN 22872210,83%
Düzce
26°

KAPALI

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

376 okunma

AKÇAKOCA’DA ”FINDIKTA REKOLTE” ÇALIŞMASI YAPILDI

ABONE OL
08/05/2018 14:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce’de önemli bir geçim kaynağı olan fındıkta hasat öncesi her yıl tartışma konusu olan rekolte tahmininin en sağlıklı şekilde yapılabilmesi amacıyla tüm ilgili kesimlerin katılımıyla eğitim düzenlendi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Akçakoca’da gerçekleştirilen ve üreticilere arazide uygulamalı olarak çotanak sayımının gösterildiği eğitimin kürsü konuşmalarında, farklı kurumlardan gelen rekolte tahminlerinin sektöre zarar verdiği üzerinde duruldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ilki Ordu’da gerçekleştirilen “Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitimi”nin ikinci durağı Düzce oldu.

Eğitim, Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Akçakoca’daki bir otelde düzenlendi.

Sektörle ilgili tüm paydaşlar katıldı

Düzce’nin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta rekolte tahmininde en doğru ve sağlıklı sonuca ulaşabilmek amacıyla sektörle ilgili tüm paydaşların katılımı ile gerçekleştirilen eğitime ayrıca İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Birim Koordinatörü Orhan Katı, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Çiğdem Bulam Köse ve çevre illerden gelen temsilciler katıldı.

“Ülkemiz fındık üretiminin yüzde 11’ini Düzce’den karşılanıyor”

Eğitimin açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Harun Kabaoğlu, “Fındık ülkemizin en önemli tarımsal ihracat ürünü olmasının yanında ilimizin de en önemli ürünüdür. İlimizde yaklaşık 25 bin kayıtlı çiftçi ile 63 bin hektar alanda fındık tarımı yapılmaktadır. 2017 verilerine göre toplam 74 bin ton rekolte ile ülkemiz fındık üretiminin yüzde 11’ini ilimiz karşılamaktadır.” dedi.

“Bilgi kirliliği oluşuyor”

Düzenlenen Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitimi’nin öneminden bahseden İl Müdürü Harun Kabaoğlu, “Daha önceden yapılan rekolte çalışmalarında farklı kurumlar kendi rekolte tahminlerini yapıyorlardı. Bunun sonucunda da bilgi kirliliği oluşuyor ve bu durum da sektöre zarar veriyordu. Ancak bakanlığımız bu sorunun önüne geçmek amacıyla rekolte tahmininin oluşturulacak komisyon aracılığı ile tek elden yapılmasına karar verdi. Burada uzman arkadaşlar rekolte tespiti ile ilgili bilimsel metot ortaya koyacak. Bu metot ile geçen senelerde olduğu gibi bu sene de fındık rekoltemizi tespit edeceğiz” diye konuştu.

“Bu ürünü geliştirmek için bakanlık olarak elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz”

Daha sonra söz alan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Birim Koordinatörü Orhan Katı, “Fındık bakanlığımız için, Düzce için, Karadeniz için önemli bir ürün; Dünyada hem üretimde hem de ihracatta lider ülkeyiz.  Dünya üretiminin yüzde 67’sini ülkemiz karşılıyor. Bu ürünü geliştirmek için bakanlık olarak elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Bu eğitimleri Ordu ilinde başlattık. İkincisini de Düzce ilinde gerçekleştiriyoruz. Yapılan bu eğitimlerin faydalı olacağını umuyoruz.” şeklinde konuştu.

Arazide çotanak sayımı anlatıldı

Konuşmaların ardından Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Bilgen tarafından Fındığın Döllenme Biyolojisi ve Meyve Dökümleri, Ziraat Mühendisi Selda Kayalak Balık tarafından Fındık Çeşit Özellikleri ve Rekolte Tahmini Hesaplama Yöntemi konularında bilgiler verildi. Eğitimin ikinci ve son gününde ise katılımcılara arazide uygulamalı olarak çotanak sayımı anlatıldı. 

”FINDIK’DA  GELİŞİM MEVSİM NORMALLERİNDE SÜRÜYOR”

Eğitim çalışmasına katılan  yaklaşık 100 uzman personele  fındığın bitkisel ve biyolojik özelliklerinin yanında, fındık bahçelerinde çotanaktan rekolte tahmini de anlatıldı.

Düzenlenen eğitim sırasında, rekolte çalışmalarının yerinde tespiti için alan çalışmalarına çıkan uzmanların  yaptığı  değerlendirmelerin olumlu olduğu, fındık çotanaklarının oluşmaya başladığı ve belirginleştiğinin görüldüğü belirtildi.

Konu hakkında bilgisine başvurulan Ziraat Mühendisleri şu an için olumsuz bir durumun olmadığını, fındığın biyolojisinin gereğini yaptığını ancak özellikle Mayıs ortası ile Haziran sonu aralığının zararlılarla mücadele zamanı olduğunu, fındık çotanaklarının büyümeye başladığı bu ayda fındığın zararlılarının da zarar vermeye başlayacağını ifade ettiler.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.