DOLAR 32,3764 0.16%
EURO 34,9529 -0.39%
ALTIN 2.319,780,04
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22927182,85%
Düzce
22°

AZ BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akçakoca Sakatlar Derneği’nden Engelliler Haftası açıklaması
5021 okunma

Akçakoca Sakatlar Derneği’nden Engelliler Haftası açıklaması

ABONE OL
13/05/2021 16:06
Akçakoca Sakatlar Derneği’nden Engelliler Haftası açıklaması
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Sakatlar Derneği Akçakoca Şube Başkanı Yılmaz Emin Belli, engellilerin Erişilebilirlik, Rapor Yönetmeliği, Katılım Payları ve Engelli İstihdamı konularında sorunlarının çözüm beklediğini söyledi.

10-16 Mayıs Engeliler Haftası nedeniyle açıklama yapan Sakatlar Derneği Başkanı Yılmaz Emin Belli,
Türkiye Sakatlar Derneği Akçakoca Şubesi yönetim kurulu olarak bu yıl da Covid- 19 salgını nedeniyle etkinliklerini yapamadıklarını ve engellilerin ömürlerini dört duvar arasında sürdürmek zorunda oldukları ifade etti..

Başkan Yılmaz Emin Belli şunları söyledi:

ÜLKEMİZDE 2005 YILINDA ENGELLİLER YASASININ ÇIKMASI CAMİAMIZ İÇİN BÜYÜK BİR DEVRİM OLMUŞTUR

“Türkiye Sakatlar Derneği Akçakoca Şubesi yönetim kurulu olarak bu yılda Covit- 19 salgını nedeniyle etkinliklerimizi yapamıyoruz. İnsanlar Pandemi döneminde 17 gün Zor şartlarda evde kalarak psikolojik bunalıma girerken bir çok engelli kardeşimizin ömürlerini dört duvar arasında sürdürmek zorunda oldukları gerçeğini de bilmemiz gerektiğini belirtiyoruz.. Haftamız engellilerin ve ailelerinin sorunlarına dikkat çekmek, çözüm yollarının gündeme getirilerek irdelenmesi farkındalık oluşturulması açısından önemlidir. Her zaman belirttiğimiz gibi Ülkemizde 2005 yılında Engelliler yasasının çıkması camiamız için büyük bir devrim olmuştur. Bu yasanın uygulanmasında yaşanan eksikliklerin tamamlanmasını bekliyoruz. Daha önce evlerinde saklanan ağır Engelliler ailelerine sağlanan bakım maaşı sayesinde gül yüzüne çıkarıldı bizler yapılan tüm iyi hizmetler için Sayın Cumhur Başkanımız nezdinde Ak parti hükümetlerine Camiamız adına teşekkür ediyoruz.”

Erişilebilirlik, Rapor Yönetmeliği, Katılım Payları ve Engelli İstihdamı konularında talepleri olduklarını belirten Sakatlar derneği başkanı Yılmaz Emin Belli şunları ifade etti:

Engelliler Haftası dolayısıyla sorunlarımızı da kamuoyuna ve yetkililere seslenmek istiyoruz. Ana sorunlarımız şunlardır.

1-ERİŞİLEBİLİRLİK: Mimari engeller, toplu taşıma araçları, hizmete erişmek. Başkasının yardımı olmadan herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz. Bunda hakkımız olduğuna inanıyoruz. Yasa 16 yıl önce çıkarıldı ancak sürekli ötelendiği için uygulanmıyor.

2- RAPOR YÖNETMELİĞİ: Yönetmelikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok engellinin rapor dereceleri düştüğü için emeklilikleri dahi iptal edilen engelli maaşı kesilerek zor durumda kalan engellilerimiz vardır.

3- KATILIM PAYLARI: Engellilerin hayatını kolaylaştıran ortez-protez, tekerlekli sandalye işitme cihazı, hasta alt bezi gibi. Sosyal güvencesi olan Engelliler bu malzemeleri alırken ödedikleri bedel % 50’nin üzerindedir.

4-ENGELLİ İSTİHDAMI: Kamudaki engelli açıkları alımlar olmasına rağmen büyük ölçüde boştur.Bu sıkıntılarımızın giderilmesini ivedilikle talep ediyoruz. Sevgi her engeli aşmıyor kimse engelliyi sevmek zorunda değil ancak haklarını vermek zorundadır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.